Putin critică SUA pentru violențele din Orientul Mijlociu
© Sputnik / Pavel Bednyakov / Accesați arhiva multimediaII Cаммит и форум "Россия - Африка". Пленарное заседание
© Sputnik / Pavel Bednyakov
/ Abonare
Criza în desfășurare în Orientul Mijlociu, declanșată de atacul surpriză de către grupul militant palestinian Hamas în sudul Israelului, este un indiciu al incapacității Washingtonului de a rezolva conflictele.
BUCUREŞTI, 11oct – Sputnik.Criza în desfășurare în Orientul Mijlociu, declanșată de atacul surpriză, săptămâna trecută, de către grupul militant palestinian Hamas în sudul Israelului, este un indiciu al incapacității Washingtonului de a rezolva conflictele, a declarat președintele rus Vladimir Putin.
„Cred că mulți vorfi de acord cu mine că este un indiciu clar al eșecurilor politicilor SUA cu privire la Orientul Mijlociu. Au încercat să monopolizeze soluționarea păcii, dar, din nefericire, nu au acordat nicio atenţie ideii de a se găsi soluţii de compromis care ar fi acceptabile pentru ambele părți”, a explicat marți liderul rus, citat de RT.
În schimb, Washingtonul a exercitat presiuni asupra ambelor părți în încercarea de a-și impune propriile soluții. SUA „nu au luat în considerare niciodată interesele esenţiale ale poporului palestinian”, a afirmat Putin. Aceste interese presupun în primul rând crearea unui stat național palestinian independent, așa cum este menţionat în rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, a menționat liderul rus.
Putin a făcut comentariile în timpul unei întâlniri cu premierul irakian Mohammed al-Sudani la Moscova. Potrivit declaraţiei preşedintelui rus, cele două ţări sunt unite de principiul prioritizării minimizării prejudiciului adus civililor de ambele părți ale conflictului israeliano-palestinian.
Alți înalți oficiali ruși, inclusiv ministrul de Externe, Serghei Lavrov, au plasat anterior vina asupra SUA pentru ostilitățile care au escaladat. Înaltul diplomat rus a afirmat luni că așa-numitul „cvartet” al mediatorilor pentru Orientul Mijlociu – care include SUA, Rusia, UE și ONU – ar trebui să îndeplinească un rol principal în discuțiile de pace. Însă SUA au ocolit acest mecanism pentru a „monopoliza” procesul în beneficiul propriu, a adăugat preşedintele.
Hamas, care are sediul în Gaza, a lansat sâmbătă un atac-surpriză pe teritoriul israelian, copleșind sistemele de apărare antiaeriană ale țării cu baraje masive de rachete și efectuând un atac fulger. Luptătorii din grupare au ucis civili și au luat ostatici în vederea schimbului lor pentru prizonierii aflaţi în custodia Israelului.
Israelul a răspuns cu o operațiune militară care a ţintit Gaza, susţinând că obiectivul său este să elimine Hamas. Mica fâșie de coastă găzduiește aproximativ 2 milioane de locuitori, ale căror vieți sunt afectate de blocada israeliană, care a fost în vigoare din 2007.
SUA au promis sprijin militar pentru Israel și au cerut altor ţări să condamne Hamas pentru acțiunile sale. Moscova a condamnat toate violenţele împotriva civililor, indiferent de care parte a conflictului le provoacă, și a susținut că lupta împotriva extremismului nu poate fi un substitut pentru o reconciliere reală bazată pe soluția „două state”.