România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Președintele Ungariei i-a dat o lecție președintelui României

© Photo : Administrația PrezidențialăKlaus Iohannis a fost primit de către președintele Ungariei, Katalin Novák, la Palatul Prezidențial din Budapesta
Klaus Iohannis a fost primit de către președintele Ungariei, Katalin Novák, la Palatul Prezidențial din Budapesta - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2023
Klaus Iohannis a fost primit de către președintele Ungariei, Katalin Novák, la Palatul Prezidențial din Budapesta
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Ungariei Katalin Novak a cerut la conferința comună cu Klaus Iohannis de la Budapesta ca Volodimir Zelenski să termine cu lezările de drepturi ale minorităților
BUCUREŞTI, 11 oct – Sputnik. Președintele Ungariei, Katalin Novak, a fost categorică în conferința susținută alături de președintele Klaus Iohannis. Novak spune că Ucraina nu poate intra în UE sau NATO câtă vreme nu respectă drepturile minorităților ungare și române.
"Legăturile cu Ucraina au un alt aspect, ambele țări au o minoritate numeroasă în Ucraina și când negociem cu Ucraina vorbim despre respectarea drepturilor minorităților. Ieri, România a primit vizita lui Zelenski, contăm pe colaborarea cu România ca toate lezările de drepturi să se oprească și colaborarea să poată continua. Asta e foarte important dacă Ucraina vrea să fie membră ale acestor asociații în care suntem membri și noi", a declarat Novak.
Președintele Ungariei, Katalin Novak, a promis miercuri, la Budapesta, după ce l-a primit pe președintele Klaus Iohannis, că statul maghiar va susține total eforturile României de aderare la spațiul Schengen, liderul maghiar spunând că este „nedreaptă” opoziția Austriei.
„Ungaria va susține în continuare această aspirație a României de a adera la Schengen, sunt convinsă că în al doilea semestru al anului următor Ungaria va asigura președinția acest subiect nu va mai fi pe ordinea de zi. Dacă totuși va fi, este clar că Ungaria va face tot ce îi stă în putință pentru ca România să devină cât de repede membră a spațiului Schengen, împreună cu Bulgaria, nu numai pentru că este just, ci pentru că este și interesul nostru. Nu avem nevoie de o graniță Schengen între Ungaria și România. Viața noastră ar fi mai simplă dacă România ar putea fi membră a Schengen”, a declarat Katalin Novak, în prezența lui Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, miercuri, la Budapesta, de omologul ungar, Katalin Novák
Administraţia Prezidenţială a transmis că "vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Românei în septembrie 2023".
"Este prima vizită la nivel de şef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani şi reprezintă o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relaţiei de Parteneriat Strategic şi despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum şi despre modalităţile concrete de aprofundare a dialogului bilateral", precizează sursa citată.
Fluxul de știri
0