România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Iohannis vizitează Budapesta

© Photo : Președintele RomânieiKatalin Novák și Klaus Iohannis
Katalin Novák și Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2023
Abonare
Președintele Iohannis merge miercuri, 11 octombrie, în vizită în Ungaria. Este prima vizită oficială a unui președinte român la Budapesta din ultimii 14 ani.
BUCUREȘTI, 11 oct -Sputnik. După mulți ani de răceală diplomatică, în care vizitele președinților maghiari în România, erau doar private și se rezumau la regiunea Transilvaniei, în timp ce omologii români evitau Ungaria, începe un proces de normalizare a relațiilor.
Administraţia Prezidenţială a României a transmis că "vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de preşedintele Katalin Novák la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Românei în septembrie 2023".
"Este prima vizită la nivel de şef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani şi reprezintă o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relaţiei de Parteneriat Strategic şi despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum şi despre modalităţile concrete de aprofundare a dialogului bilateral", precizează Cotroceniul.
Ungaria este republică parlamentară. Președintele Ungariei are mai degrabă un rol simbolic, în timp ce principalul rol executiv este al primului ministru.
Fluxul de știri
0