Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova critică abordarea SUA cu privire la conflictul dintre Israel şi Palestina

© AFP 2024 / JACK GUEZСолдаты израильской армии со своими танками "Меркава"
Солдаты израильской армии со своими танками Меркава - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2023
Abonare
Moscova este profund îngrijorată de creșterea violenței în weekend între Israel și mișcarea militantă palestiniană Hamas, dar consideră că este problematică abordarea SUA cu privire criză.
BUCUREŞTI, 10 oct – Sputnik. Moscova este profund îngrijorată de creșterea violenței în weekend între Israel și mișcarea militantă palestiniană Hamas, dar consideră că este problematică abordarea SUA cu privire criză, a spus ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Poziția Washingtonului este discutabilă „deoarece ei spun: totul trebuie oprit imediat Israelul trebuie să câștige, să-i distrugă pe teroriști și asta e tot”, a declarat luni înaltul diplomat rus, citat de RT.
Au existat multe escaladări în acest conflict de lungă durată „și, după ce situația s-a calmat, nu au fost niciodată făcute eforturile necesare pentru a înlătura principala cauză care subminează stabilitatea în Orientul Mijlociu”, a adăugat Lavrov, referindu-se la faptul că palestinienii nu au un stat național.
Rusia consideră că o soluție găsită de două state, cum se menţionează în rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, este singura cale viabilă spre stabilitate, dar nici Israelul, nici Washingtonul nu par să respecte acest principiu, a menționat Lavrov. El a spus că anihilarea extremismului fără a crea un stat palestinian viabil nu poate aduce pacea.
În schimb, „americanii încearcă să monopolizeze eforturile de mediere” și îşi concentrează atenția asupra problemelor de securitate și asupra discuțiilor despre cum pot fi îmbunătățite condițiile zilnice pentru palestinieni, potrivit ministrului rus.
Lavrov a reiterat că Rusia consideră că este inacceptabiliă violența îndreptată împotriva civililor, indiferent de partea care o exercită. El a condamnat practica de a lua ostatici, așa cum au făcut luptătorii Hamas sâmbătă în timpul invaziei lor din Gaza în sudul Israelului.
O îngrijorare deosebită pentru Moscova este amenințarea cu care se confruntă cetățenii ruși care trăiesc în Israel, în contextul escaladării, a adăugat diplomatul, oferind asistență celor care ar putea solicita evacuarea din țară.
Ministrul a făcut comentariile în cadrul unei conferințe de presă comune la Moscova cu secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit. El a adăugat că organizația a obținut recent progrese în reducerea tensiunilor dintre diferiţi jucători din Orientul Mijlociu și că este în poziţia de a îndeplini un „rol definitiv în îmbunătățirea complexă a situației regionale”, inclusiv în conflictul israeliano-palestinian. Moscova va sprijini efortul Ligii, a precizat Lavrov.
Washingtonul și-a declarat sprijinul total pentru Israel în ostilități cu Hamasul și, în timpul unei sesiuni de urgență duminică, a încercat să-i determine pe membrii Consiliului de Securitate al ONU să condamne grupul. Mai multe ţări arabe au declarat că Israelul a fost cel puțin parțial responsabil pentru violențe, din cauza tratamentului aplicat palestinienilor.
Guvernele consecutive israeliene au extins coloniile israeliene pe teritoriile palestiniene ocupate din Cisiordania, colonii care sunt considerate ilegale conform dreptul internațional. Enclava din Gaza, domeniul Hamasului, se află sub o blocadă israeliană din 2007.
Fluxul de știri
0