Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mini-Schengen” de Balcani

© AFP 2024 / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX SWEDENControl pașapoarte
Control pașapoarte - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2023
Abonare
Bulgaria și România au anunțat ”planul B”: dacă nu vor fi primite în Schengen, vor face propria zonă de liberă circulație la frontiera dintre ele.
BUCUREȘTI, 10 oct -Sputnik. Întrevederea premierilor României, Bulgariei și Greciei la palatul Euxinograd din Varna a avut ca scop pregătirea unei colaborări regionale pe termen lung în ciuda previzibilului refuz de aderare la zona Schengen.
Premierii Denkov, Ciolacu și Mitsotakis au discutat și despre relansarea coridorului de transport Alexandroupolis-Burgas-Varna-Constanța. Discuțiile pe această temă au fost începute în 2017 – 2018. Cu toate acestea, după izbucnirea epidemiei de coronavirus, aceste proiecte au rămas în plan secund. Proiectele comune vor include, de asemenea, conectarea sistemelor energetice, nu doar infrastructura rutieră și feroviară.
De data aceasta, Sofia, Atena și București plănuiesc să semneze un acord în care vor fi trecute termenele de implementare a fiecăruia dintre proiecte, a explicat premierul bulgar Nikolai Denkov. Cea mai urgentă este deplasarea transportului de cereale din Ucraina prin România și Bulgaria către porturile mediteraneene grecești, de unde poate fi exportat în țări africane.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a insistat pentru construirea rapidă a unui nou pod peste Dunăre între Ruse și Giurgiu. O prioritate pentru România este și proiectul Fast Danube, care este pentru adâncirea fluviului, pentru a îmbunătăți navigabilitatea.
Fluxul de știri
0