Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Oamenii de știință ruși au găsit o modalitate de a preveni atacurile de cord

© Pixabay / PexelsСердечный приступ
Сердечный приступ - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2023
Abonare
Oamenii de știință ruși au găsit o modalitate de a preveni atacurile de cord, noua tehnică va ajuta la evaluarea elasticității vaselor de sânge pe baza inimii și a ritmului pulsului pacientului
BUCUREŞTI, 9 oct – Sputnik. O tehnică dezvoltată de oamenii de știință de la Universitatea Samara va ajuta la evaluarea elasticității vaselor de sânge pe baza inimii și a ritmului pulsului pacientului . Potrivit cercetătorilor, acesta va fi util în diagnosticarea precoce a aterosclerozei și prevenirea bolilor de inimă. Rezultatele au fost publicate în Biomedical Engineering.
Sistemul circulator uman are o serie de caracteristici care sunt importante de controlat pentru a menține sănătatea. Unul dintre parametrii cheie este elasticitatea vaselor de sânge. Cu cât pereții lor sunt mai duri, cu atât o persoană este mai sensibilă la creșterea presiunii și, de asemenea, cu atât mai susceptibilă la boli grave - ateroscleroză, insuficiență cardiacă, atac de cord și accident vascular cerebral.
Potrivit experților universității, în prezent sunt utilizate diferite metode instrumentale bazate pe sisteme de diagnosticare cu ultrasunete și raze X pentru a evalua elasticitatea vaselor de sânge ale unui pacient. Acest lucru necesită echipament special scump și asistența personalului medical calificat.
Oamenii de știință de la Universitatea Națională de Cercetare din Samara ce poartă numele academicianului S.P. Korolev (Universitatea Samara) a propus o metodă de evaluare mai simplă bazată pe analiza diferențelor în ritmul inimii și pulsului pacientului."
"Fluctuațiile periodice ale tensiunii arteriale cauzate de așa-numitele unde Mayer pot duce la modificări ale elasticității vaselor arteriale, ceea ce provoacă o variabilitate suplimentară a ritmului cardiac. Această diferență este un marker al capacității pereților vaselor de a se întinde. ”, a spus profesor asociat al Departamentului de Laser și Sisteme Biotehnice de la Universitatea Samarsky Alexander Fedotov.
Cercetătorul a explicat că introducerea unei tehnici relativ simple de evaluare non-invazivă a elasticității vaselor arteriale umane va îmbunătăți eficiența diagnosticului precoce al aterosclerozei și va preveni apariția infarctului miocardic.
„Pe baza rezultatelor prelucrării datelor medicale pe care ni le-au furnizat, s-a dovedit că la persoanele cu stimulatoare cardiace (pacers) implantate, la care s-au înregistrat simultan ritmul cardiac (stimulator setat rigid) și pulsul, aceste ritmuri nu erau aceleași. , iar diferențele dintre ele au fost semnificative statistic,” – a raportat Fedotov.
Pe viitor, cercetătorii intenționează să atragă atenția fiziologilor asupra tiparelor descoperite pentru a căuta justificări teoretice și a extinde înțelegerea particularităților funcționării sistemului cardiovascular uman.
Universitatea Samara este un participant la programul de sprijin de stat pentru universitățile din Federația Rusă „Prioritatea 2030” al proiectului național „Știință și universități”.
Fluxul de știri
0