Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Israelul solicită asistență militară suplimentară din partea SUA

© AP Photo / Ariel SchalitWachturm israelischer Armee an der Grenze zu Gaza-Streifen
Wachturm israelischer Armee an der Grenze zu Gaza-Streifen - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2023
Abonare
Blinken: Israelul a cerut SUA asistență militară suplimentară
CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Statele Unite studiază cererile Israelului de asistență militară suplimentară pentru operațiunea din Fâșia Gaza, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un interviu pentru CNN.
"Ne uităm la cereri suplimentare specifice pe care israelienii le-au făcut. Cred că probabil că veți auzi mai multe despre asta mai târziu astăzi", a spus el.
Potrivit unui memorandum semnat sub președintele Barack Obama, Washingtonul oferă asistență militară Tel Avivului în valoare de 3,8 miliarde de dolari pe an, a amintit Blinken.
Sâmbătă dimineața, Israelul a fost lovit de un atac cu rachetă fără precedent din Fâșia Gaza. Serviciul de presă al armatei a declarat că peste trei mii de rachete au fost lansate în întreaga republică. În plus, luptătorii Hamas, după atacuri masive cu rachete, au pătruns în zonele de frontieră din sudul Israelului. Potrivit ultimelor date, peste 600 de civili israelieni au fost uciși și 2.048 de persoane au fost rănite.
Aripa militară a Hamas (Brigăzile Al-Qassam) a anunțat că conduce o operațiune numită „Potopul Al-Aqsa”. Se spune că ar fi capturat 35 de militari și coloniști.
ООН - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2023
Internațional
Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică pentru situația din Israel
Forțele de Apărare Israelului au răspuns lansând Operațiunea Iron Swords. Legea marțială a fost declarată în țară. Premierul Benjamin Netanyahu, într-o adresă adresată națiunii, a spus că republica se află în stare de război și a spus că a ordonat o mobilizare pe scară largă a rezervelor. Armata curăță zonele populate.
Avioanele israeliene au început să lovească ținte în Fâșia Gaza. Acolo, la rândul lor, susțin că aceste atacuri au ucis 370 de persoane și au rănit peste 2,2 mii.
Rusia cere Israelului și Palestinei să înceteze focul și să revină la masa negocierilor, a declarat ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov pentru RIA Novosti.
Fluxul de știri
0