Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Banii pentru țările est-europene, amenințați de aderarea Ucrainei

© AFP 2024 / JORGE GUERREROOlaf Scholz
Olaf Scholz - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2023
Abonare
Scholz amenință țările est europene cu tăierea fondurilor europene și creșterea contribuțiilor la bugetul european dacă Ucraina va adera la UE
BUCUREȘTI, 7 oct - Sputnik. Cancelarul german Olaf Scholz a atenţionat vineri că ţările Uniunii Europene trebuie să reglementeze chestiunile financiare legate de extindere, în contextul în care blocul comunitar are în vedere diferite variante de reformă.
Ţările UE contribuie la un buget comun, din care o parte este redistribuit în beneficiul economic al regiunilor mai slabe. În prezent, numeroase ţări est şi central-europene profită de pe urma acestui sistem, dar şi-ar putea pierde privilegiul dacă vor adera economii mai slabe.
„Toată lumea ştie că nu se poate ca toate ţările care astăzi primesc plăţi nete să se bazeze pe acest lucru şi în viitor”, a declarat Scholz la sosirea la summitul UE din Granada.
Aceste ţări „vor fi nevoite să contribuie la finanţarea proceselor de creştere economică în ţările care aderă”, a adăugat cancelarul german.
Agricultorii din UE primesc de asemenea subvenţii de la bugetul comun. În cazul în care Ucraina, cu vastul său sector agricol, se va alătura blocului, toate statele UE ar putea resimţi impactul financiar.
Fluxul de știri
0