Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Gazprom: Sistemul energetic al UE este „instabil”

© Sputnik / Alexander GalperinВывеска на офисе ПАО "Газпром"
Вывеска на офисе ПАО Газпром  - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2023
Abonare
Sistemul energetic al UE este instabil și s-ar putea confrunta cu deficiențe de gaze naturale, au declarat marți managerii superiori ai gigantului energetic rusesc Gazprom.
BUCUREŞTI, 6 oct – Sputnik.Gazprom, cândva principalul furnizor de gaze al UE, și-a redus în mod dramatic exporturile către bloc anul trecut, în urma sancțiunilor occidentale și a sabotajului asupra conductelor Nord Stream.
Conducta Nord Stream 1, care a fost construită sub Marea Baltică și transporta gaze naturale din Rusia în UE, împreună cu noua conductă Nord Stream 2, au fost distruse în septembrie anul trecut de explozii subacvatice, care le-au făcut inoperabile.
„Faptul că deficitul sistemic nu a dispărut este evidențiat nu numai de un nivel mai mare al prețurilor în 2023, comparativ cu anii dinainte de pandemia de covid, ci și de persistența unui contango [situație în care prețul contractelor futures este mai mare decât prețul curent (preț spot)] constant pe piața gazelor naturale”, au declarat pentru o revistă internă managerii seniori Gazprom Serghei Komlev și Aleksandr Şapin, potrivit RT.
„Contango” este o structură de piață în care prețul futures al unor mărfuri este mai mare decât prețul spot, ceea ce încurajează comercianții să păstreze marfa în depozite pentru o revânzare mai profitabilă în viitor.
„Acest comportament al prețurilor înseamnă că, potrivit participanților la piață, sistemul de securitate energetică din Europa, construit pentru situații de urgență, este instabil și se confruntă cu noi provocări”, au subliniat managerii Gazprom.
Anul trecut, UE și-a redus dependența de energia rusească prin înlocuirea acesteia cu importuri de GNL din alte țări, inclusiv din SUA, care au devenit principala sursă de gaz pentru bloc, reprezentând până la 35% din totalul importurilor.
Directorii executivi ai Gazprom au declarat că ruperea legăturilor cu Rusia a dus la o securitate mai slabă a energiei în UE, din cauza creșterii accentuate a cotei de GNL „mai puțin fiabil” în comparație cu gazul livrat prin conductă, care este furnizat în principal în baza unor contracte pe termen lung.
Unii economiști și politicieni occidentali au subliniat dezavantajele trecerii la un GNL mai scump și mai puțin ecologic, descriind sabotajul asupra Nord Stream drept un act de „război economic” care vizează întregul bloc UE.
Rusia livra înainte în jur de 155 bcm de gaz natural în UE, în principal prin conducte, înainte de izbucnirea conflictului din Ucraina. În 2022, livrările de gaz rusesc prin conducte către UE au scăzut la 60 bcm, blocul aşteptându-se ca fluxurile să scadă şi mai mult, la 20 bcm.
Fluxul de știri
0