Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Campania electorală din Polonia loveşte în Germania

© Sputnik / Aleksey NikolskyiФлаги Польши и ЕС
Флаги Польши и ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2023
Abonare
PiS acuză Germania că încearcă să dicteze politica guvernului polonez de la Berlin cu privire la orice subiect, de la migraţie la gaz
BUCUREŞTI, 6 oct - Sputnik. Luptând pentru a câştiga un al treilea mandat, guvernul naţionalist al Poloniei a ales o ţintă aproape de casă: Germania, aliatul său din cadrul NATO şi cel mai mare partener comercial.
Într-o cursă strânsă înaintea alegerilor din Polonia de la 15 octombrie, liderii partidului de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS), au acuzat Germania că încearcă să dicteze politica guvernului polonez de la Berlin cu privire la orice subiect, de la migraţie la gaz.
Conflictul a fisurat atitudinea pro-Ucraina din Polonia, distrugând un plan pentru o fabrică polono-germană de reparaţii de tancuri în beneficiul Kievului.
Conducerea PiS mai spune că Germania complotează să-l readucă la putere pe principalul adversar electoral al partidului, fostul premier liberal Donald Tusk.
„Ştiţi unde puteţi citi programul (de campanie al opoziţiei)? În ziarele germane”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki la un eveniment de campanie.
Partidul său îl prezintă pe Tusk, care a spus că bunicul său a fost recrutat cu forţa în Wehrmacht-ul nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, după care a scăpat de partea Aliaţilor, ca o marionetă germană şi „soţul politic” al fostului cancelar german Angela Merkel. Un video de campanie l-a ironizat, de asemenea, pe succesorul lui Merkel, Olaf Scholz.
Fluxul de știri
0