Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin, despre problemele globale, deciziile colective și edificarea lumii noi

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принял участие в работе дискуссионного клуба "Валдай"
Президент РФ В. Путин принял участие в работе дискуссионного клуба Валдай - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2023
Abonare
Vladimir Putin a participat la ședința plenară a celei de-a 20-a reuniuni a Clubului Internațional de Discuții Valdai.
Occidentul impune lumii structuri geopolitice artificiale, structurile sale de bloc sunt o tentativă de a mâna alte țări într-o cușcă, Occidentul ar trebui să se debaraseze de aroganță și de gândirea din epoca dominației coloniale - a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, în discursul său la Forumul Valdai de la Soci.

„Occidentul este o uriașă piramidă militar-financiară”

Influența țărilor occidentale în lume este o uriașă piramidă militar-financiară care are nevoie în permanență de combustibil, a menționat președintele Rusiei.
"Istoria Occidentului este în esență o cronică a expansiunii fără sfârșit. Influența occidentală în lume este o uriașă piramidă militar-financiară. Ea are nevoie în permanență de combustibil nou pentru a se întreține: resurse naturale, tehnologice, umane care aparțin altora", a spus Vladimir Putin.
SUA și „sateliții” lor au adoptat cursul spre hegemonie - militară, politică, economică, culturală și chiar morală, a subliniat Putin. Orice stat care încearcă să fie independent se transformă pentru Occident într-un obstacol care trebuie eliminat, a menționat el.În același timp, Occidentul impune lumii structuri geopolitice artificiale, utilizând o abordare de bloc, care înseamnă o restrângere a drepturilor și libertăților statelor, a spus Putin.
„(Elitele occidentale) impun lumii structuri geopolitice artificiale, creează un format de bloc închis. Vedem asta. Vedem că în Europa, deja de decenii, este urmată linia impertinentă a expansiunii NATO, precum și în regiunea Asia-Pacific, și în sudul Asiei. Abordarea de bloc, să spunem lucrurilor pe nume, este o restrângere a drepturilor și libertăților statelor la propria lor dezvoltare, o încercare de a le mâna într-o anumită cușcă a obligațiilor”, a declarat președintele Rusiei.
Potrivit lui, această abordare presupune acapararea unei părți din suveranitatea statului, iar apoi impunerea unor decizii în alte domenii – „cum se întâmplă acum în relațiile dintre Statele Unite și Europa”.
În același timp, Rusia dorește ca diversitatea lumii nu numai să fie păstrată, ci să fie fundamentul dezvoltării universale; trebui să fie interzis ca cineva să-i impună unei țări sau popor modul cum ar trebui să trăiască, a spus Vladimir Putin.
„Vrem ca diversitatea lumii nu numai să fie păstrată, ci să fie fundamentul dezvoltării universale; impunerea pentru orice țară sau popor a modului cum ar trebui să trăiască, cum ar trebui să se simtă, trebuie interzisă. Numai adevărata diversitate culturală și civilizațională va asigura bunăstarea oamenilor și un echilibru al intereselor”, a menționat președintele Rusiei.

„O parte a elitelor occidentale are întotdeauna nevoie de un inamic”

O anumită parte a elitelor occidentale are întotdeauna nevoie de un inamic, prin lupta cu care ar putea fi explicată necesitatea unor acțiuni de forță și a expansiunii, dar el este necesar și pentru menținerea controlului intern în sistemul hegemonului, a spus Putin.
"Repet, Occidentul are întotdeauna nevoie de un inamic, ei bine, o anumită parte a elitelor occidentale. Are nevoie de un inamic, ca prin luptă cu el să poată fi explicată necesitatea unor acțiuni de forță și a expansiunii. Dar el este necesar și pentru menținerea controlului intern într-un anumit sistem al acestui hegemon, în interiorul blocurilor, în interiorul NATO, sau în alte blocuri militar-politice. Există inamicul, toată lumea trebuie să se unească în jurul șefului", a spus el.
În același timp, a subliniat liderul rus, se încearcă crearea imaginii dușmanului dintre cei care se împotrivesc cursului elitelor occidentale.

„Un soi de prostie”

Statele Unite ale Americii încearcă să substituie legile vorbind despre ordine și reguli, în timp ce își impun linia economică Europei, a spus președintele Rusiei.
„Încearcă să substituie dreptul internațional cu ordinea – ce fel de ordine? Bazată pe anumite reguli – care reguli? Ce fel de reguli sunt acestea? Cine le-a inventat? Este complet de neînțeles. Ei bine, asta este pur și simplu un fel de prostie, absurditate. Și încearcă să o impună în conștiința a milioane de oameni. Trebuie să trăim după reguli – după ce reguli? (...) Dacă îmi permiteți, colegii noștri occidentali, în special din SUA, nu numai că stabilesc arbitrar astfel de reguli, dar și dau lecții în același timp cine și cum trebui să le îndeplinească, cine și cum trebuie în general să se comporte. Toate acestea sunt făcute și spuse, de regulă, într-o manieră grosolană. Este aceeași manifestare a gândirii coloniale. Tot timpul auzim: „Sunteți datori”, „Sunteți obligați”, „Vă avertizăm serios”. Cine sunteți voi în general? Ce drept aveți să avertizați pe cineva? Uimitor pur și simplu”, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Putin a amintit că prosperitatea Occidentului a fost obținută în mare măsură din contul jefuirii coloniilor, iar istoria Occidentului este o cronică a expansiunii fără sfârșit.
"Prosperitatea Occidentului a fost atinsă în mare măsură datorită jefuirii coloniilor de-a lungul secolelor. Ei bine, acesta este un fapt. De facto, acest nivel de dezvoltare a fost în mare parte (atins - n.red.) datorită jefuirii întregii planete. Istoria Occidentului este, în esență, o cronică a expansiunii fără sfârșit”, a menționat președintele Federației Ruse.

Despre principiile noii ordini mondiale și abordarea civilizațională

Lumea este pe calea spre o sinergie de state-civilizații, de spații mari, comunități care se recunosc ca atare, a remarcat Putin. El a subliniat că civilizația „nu impune nimic nimănui, dar nici nu permite să i se impună ceva”. Să trădezi civilizația este dezgustător, a menționat liderul rus.
”Sigur, nimeni nu are voie să-și trădeze civilizația. Aceasta este la fel o cale către haos general, acest lucru este nefiresc și dezgustător", a subliniat Putin.
El a menționat responsabilitatea enormă a celor care își apără propria alegere civilizațională.
"Acest lucru se referă la reacția la atacurile externe, stabilirea unor relații strânse și constructive cu alte comunități civilizaționale. Și, cel mai important - menținerea stabilității și armoniei interne", a menționat președintele.
El a numit șase principii spre care tinde Rusia în relațiile internaționale:
O lume deschisă, interconectată, în care nimeni nu va ridica bariere în calea comunicării între oameni și a realizării lor.
Diversitatea lumii, care nu numai că trebuie păstrată, ci trebuie să fie fundamentul dezvoltării generale.
Reprezentativitate maximă - nimeni nu are dreptul să conducă lumea în locul altora sau în numele altora.
Securitate generală și pace durabilă, edificată în baza intereselor tuturor.
Echitate pentru toți, toți trebuie să aibă acces la beneficiile dezvoltării moderne.
Egalitate: nimeni nu mai este gata să se supună, să-și stabilească interesele și necesitățile în funcție de cei mai bogați sau mai puternici.
Putin a numit de asemenea și principalele calități ale civilizației statale. În opinia sa, aceasta este diversitatea și independența în toate sferele. „În opinia mea, sunt două puncte principale”, a menționat președintele Rusiei.
Fluxul de știri
0