Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Presa: Ucraina a pierdut doi aliați cheie

© Sputnik / StringerВладимир Зеленский
Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2023
Abonare
Atlantic: Ucraina a pierdut sprijinul Poloniei și Slovaciei
BUCUREŞTI, 5 oct – Sputnik. Ucraina a pierdut sprijinul Poloniei și Slovaciei din cauza greșelilor autorităților de la Kiev, a declarat editorialistul Atlantic Piotr Kositsky."
„Săptămâna de 30 septembrie a marcat un punct de cotitură de rău augur în sprijinul internațional pentru Ucraina – nu numai la Washington , D.C. , ci și în doi susținători odată convinși […] din Europa de Est”, a scris el.
După cum a remarcat jurnalistul, victoria partidului Smer sub conducerea lui Robert Fico , care a criticat ajutorul acordat Ucrainei, în alegerile anticipate pentru parlamentul slovac de sâmbătă a devenit o problemă serioasă pentru Kiev .
În același timp, sprijinul pentru Kiev de la Varșovia se epuizează , a adăugat observatorul. În opinia sa, problema cerealelor ucrainene, scandalul cu SS-ul din parlamentul canadian și declarațiile dure ale lui Vladimir Zelenski complică relațiile cu Polonia.
„Zilele solidarităţii internaţionale în jurul Ucrainei sunt numărate”, a declarat Kositsky.
Robert Fico a criticat în mod repetat autoritățile slovace pentru transferul sistemului de apărare aeriană S-300 în Ucraina în aprilie 2022. El a mai susținut că avioanele de vânătoare MiG-29 au fost trimie la Kiev cu încălcarea gravă a normelor constituționale. Politicianul a promis că va opri transferul de echipamente militare către Forțele Armate ucrainene dacă partidul său va câștiga alegerile parlamentare. Potrivit lui Fico, furnizarea de arme la Kiev nu duce decât la pierderi de vieți omenești și prelungește conflictul.
Relațiile polono-ucrainene s-au deteriorat recent, Varșovia dă vina pe politicienii ucraineni pentru asta după declarațiile lor. Una dintre problemele controversate este refuzul Poloniei de a-și deschide granița pentru cerealele ucrainene. Kievul consideră această decizie populism. Varșovia susține că deja ajută foarte mult Ucraina și are dreptul de a-și proteja agricultura fără a asculta critici în loc de recunoștință.
Fluxul de știri
0