Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Guterres cere interzicerea armelor autonome

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaГенеральный секретарь ООН Антониу Гутерреш
Генеральный секретарь ООН Антониу Гутерреш - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Secretarul general al ONU Guterres cere interzicerea armelor autonome
BUCUREŞTI, 5 oct – Sputnik. Secretarul general al ONU Antonio Guterres și șeful Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) Mirjana Spoljaric le cer liderilor politici să introducă interzicerea folosirii armelor autonome - arme care pot decide în mod independent să ucidă o țintă vie, a spus ONU într-un comentariu.
„Astăzi, într-un discurs comun, secretarul general al ONU Antonio Guterres și șeful Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric, fac apel la liderii politici să stabilească de urgență noi reguli internaționale privind sistemele de arme autonome pentru a proteja umanitatea”, se arată în comentariu.
Organizația Națiunilor Unite și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) solicită statelor „să stabilească interdicții și restricții specifice asupra sistemelor de arme autonome pentru a proteja generațiile actuale și viitoare de consecințele utilizării acestora”. În condițiile actuale, stabilirea unor linii roșii internaționale clare va aduce beneficii tuturor statelor, consideră ONU.
Sistemele de arme autonome - înțelese în general ca sisteme de arme care selectează ținte și aplică forța fără intervenția umană - ridică provocări umanitare, juridice, etice și de securitate serioase, a declarat într-un comunicat secretarul general al ONU și șeful CICR.
„Dezvoltarea și proliferarea lor ar putea schimba semnificativ modul în care se duc războaiele și ar putea contribui la instabilitatea globală și la creșterea tensiunii internaționale”, se arată în declarație.
„Trebuie să acționăm acum pentru a menține controlul uman asupra utilizării forței. Controlul uman trebuie menținut atunci când luăm decizii de viață și de moarte. Atacul autonom al mașinilor asupra oamenilor este o linie morală pe care nu trebuie să o depășim. Mașini cu puterea și dreptul de a luarea de vieți fără participarea umană trebuie interzisă de dreptul internațional”, subliniază declarația.
Fluxul de știri
0