Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Grecia vrea să devină actor principal în afacerea cerealelor ucrainene

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Accesați arhiva multimediaФлаг Греции
Флаг Греции - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2023
Abonare
Grecia vrea să ”faulteze” interesele Turciei, folosind criza din Ucraina. România este inclusă în planurile grecilor.
BUCUREȘTI, 5 oct -Sputnik. Grecia vrea să își transforme propriile porturi pentru a deveni principalele platforme pentru rutele alternative ale cerealelor ucrainene.
Ministrul grec de externe, George Gerapetritis, a propus la Kiev o „rută alternativă” pentru exportul de cereale din Ucraina: mărfurile ar putea fi transportate pe calea ferată din România şi Bulgaria către porturile Alexandroupolis şi Salonic.
Odată aprobat și dezvoltat un astfel de traseu, strâmtorile care fac legătura dintre Marea Neagră și Mediterana vor putea fi evitate, cu pierderi economice importante pentru Turcia.
De asemenea, ruta propusă de către greci ar concura și ruta adriatică, propusă de Croația, dar și ruta baltică, propusă de Polonia.
Pentru un astfel de proiect ar fi necesară însă grăbirea investițiilor în infrastructura feroviară și rutieră a României și Bulgariei și, eventual, primirea acestora în Schengen.
Fluxul de știri
0