Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania se confruntă cu un viitor economic sumbru pe termen lung

© AP Photo / Markus SchreiberКрупный рогатый скот пасется на лугу перед Рейхстагом во время акции протеста экологической организации Гринпис
Крупный рогатый скот пасется на лугу перед Рейхстагом во время акции протеста экологической организации Гринпис  - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deficitul de forță de muncă și trecerea la energia regenerabilă, la care se adaugă inflația în creștere, vor afecta creșterea economică a Germaniei pe termen lung, a avertizat un expert.
BUCUREŞTI, 5 oct – Sputnik. Deficitul de forță de muncă și trecerea la energia regenerabilă, la care se adaugă inflația în creștere, vor afecta creșterea economică a Germaniei pe termen lung, a avertizat președintele Institutului IFO pentru Cercetări Economice, Clemens Fuest.
„În Germania, creșterea va fi mai slabă în viitor”, a declarat Fuest săptămâna aceasta, pentru agenția de știri financiare DPA-AFX.
Acesta a subliniat deficitul de forţă de muncă în multe sectoare ca fiind „cea mai mare povară” asupra economiei germane, spunând că acest lucru va „continua să încetinească creșterea în următorii ani”. Economistul a atribuit încetinirea fluxului de noi lucrători tendințelor demografice în declin.
În plus, tranziția energetică va avea probabil un impact negativ asupra celei mai mari economii a UE, un factor care este subestimat de către politicieni, potrivit președintelui IFO, citat de RT.
„Scăderea aprovizionării cu energie electrică în Germania a fost o greșeală”, a adăugat Fuest, referindu-se la încetarea generarii de energie nucleară în țară, pe fondul livrărilor în scădere de gaze rusești.
Germania a fost nevoită să crească importurile de energie electrică în prima jumătate a anului, după ce guvernul a decis să închidă ultimele centrale nucleare rămase în țară, în timp ce are loc tranziţia către surse de energie regenerabilă.
„Mă aștept ca prețurile la energia electrică în Germania să rămână permanent mai mari decât în alte țări”, a spus Fuest.
O scădere mai mare decât se aștepta a producției industriale a afectat majoritatea industriilor țării. Câțiva economiști au avertizat în mod repetat că companiile și industriile germane vor „resimți mult mai puternic problemele globale” în acest an, din cauza deficiențelor și a prețurilor în creștere ale materiilor prime și ale energiei.
Recent, companiile din industria chimică din Germania au avertizat că ar putea fi nevoite să îşi mute părți din producția lor în străinătate din cauza costurilor ridicate la energie. Aceste planuri „trebuie luate în serios”, a avertizat Fuest.
Companiile și industria sunt din ce în ce mai pesimiste în ceea ce privește perspectivele economice ale Germaniei, pe fondul unei cereri externe mai slabe și a lipsei de comenzi, precum și a deficitului de lucrători calificați și a politicii monetare mai aspre.
Economia Germaniei a intrat oficial într-o recesiune tehnică în primul trimestru al anului, după ce s-a contractat cu 0,3%. PIB-ul ţării se aşteaptă să scadă cu încă 0,5% până la sfârșitul anului.
Fluxul de știri
0