România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Adevărul despre restricţionarea plăţilor cash

© Pixabay / MoldovanCristianРумынский лей
Румынский лей - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2023
Abonare
Economistul Bogdan Glăvan critică măsura PSD de restricționare a plăților cash: Dacă ești broască, te fierb neo-feseniștii la foc mic până te vor omorî, timp în care te vor asigura că nu pățești nimic
BUCUREȘTI, 5 oct – Sputnik. Dezbaterea privind restricționarea plăților cash a atras și atenția economistului Bogdan Glăvan, care demontează retorica PSD prin care social-democrații încearcă să explice că, de fapt, oamenii nu vor fi atât de afectați de restricționarea parțială a plăților cash.
Ce spune PSD privitor la măsura de restricționare parțială a tranzacțiilor în numerar:

„Vei putea să îți cumperi în continuare televizor, frigider, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash/zi. Adică o limită zilnică cu mult peste salariul mediu net LUNAR pe economie!

Dacă ești persoană fizică vei putea face în continuare plăți la orice magazin de până la 5.000 de lei pe zi!

DOAR dacă ești operator economic, PFA sau orice altă categorie autorizată, care emite facturi, atunci va trebui să limitezi plățile cash către alt agent economic la cel mult 1.000 de lei pe zi, respectiv 2.000 de lei pe zi în magazinele cash&carry!

În concluzie, NU te controlează nimeni! NU îți ia nimeni cash-ul din buzunar! Toată discuția despre cash este o temă falsă! Singurii care vor avea de suferit vor fi evazioniștii, nu oamenii obișnuiți! Și încă ceva: legea este acum contestată la Curtea Constituțională de către impostorii de la USR care se opun reformei statului și combaterii evaziunii fiscale. Deci noile reglementări nu sunt încă în vigoare!“, a transmis PSD pe această temă.

Bogdan Glăvan a explicat, cu subiect și predicat, cum măsura este menită să constrângă românii să folosească cât mai puțin cash-ul și să fie nevoiți să plătească aproape întotdeauna cu cardul.

„Ce ne mai iau de proști! Auzi, cică dacă suferă vânzătorul, asta nu se repercutează asupra consumatorului!

Dorele, trezește-te Dorele, nu-i lăsa pe urmașii lui Iliescu să-și bată joc de tine. Este evident că, dacă magazinele nu vor mai putea folosi cash ca să cumpere marfă, atunci ele nu vor fi interesate nici să folosească cash ca să vândă marfa. Este elementar, Dorele”, scrie economistul.

El arată că de acum comercianții vor cere să plătești cu cardul.
”Căci doar nu sunt comercianții proști să bată mereu drumul până la ATM ca să depună cash-ul încasat de la clienți în contul firmei. Deci, fie îți vor impune să plătești cu cardul, fie vor scumpi produsele. Cineva trebuie să plătească. Întotdeauna plătește cineva prostia și luxul. Dacă ești broască, te fierb neo-feseniștii la foc mic până te vor omorî, timp în care te vor asigura că nu pățești nimic“, a scris Bogdan Glăvan.
Jurnalistul Mircea Badea este unul dintre cei mai mari opozanți ai restricționării plăților cash. Acesta și-a exprimat public, în repetate rânduri, dezacordul față de măsurile propuse de Guvernul României în noul pachet fiscal.
Fluxul de știri
0