Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Proteste ample în Germania: s-a cerut oprirea livrărilor de arme către Ucraina

© AP Photo / Markus SchreiberBundestag, Germania, drapel
Bundestag, Germania, drapel - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2023
Abonare
Grupuri de opoziție au organizat demonstrații în întreaga Germanie, cu ocazia sărbătoririi, marți, a Zilei Unității. Protestatarii au criticat politicile guvernamentale, cerând oprirea livrărilor de arme către Ucraina.
BUCUREŞTI, 4 oct – Sputnik. Aproximativ 4.600 au participat la un eveniment la Berlin, organizat de partidul de dreapta Alternativa pentru Germania. Marșul s-a încheiat cu un miting în Parcul Lustgarten din capitală și nu au fost înregistrate incidente, cu excepția câtorva confruntări verbale, potrivit presei locale.
Protestatarii au purtat bannere prin care cereau responsabilitate din partea oficialilor guvernamentali, inclusiv a cancelarului Olaf Scholtz și ministrului de Externe Annalena Baerbock, potrivit RT. Protestatarii au criticat politicile guvernamentale, inclusiv livrările de arme către Ucraina și gestionarea afluxului de refugiați. Presa națională a prezentat negativ evenimentul ca fiind o adunare de „adepţi ai teoriilor conspirației”.
În Dusseldorf, organizatorii de stânga au condus un miting în care oamenii au cerut Berlinului să oprească livrările de arme către Ucraina. Au purtat bannere care solicitau „pace fără NATO” și încetarea urmăririi penale a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, printre altele. Jurnalistul este reținut într-o închisoare de înaltă securitate din Marea Britanie, în așteptarea extrădării în SUA.
„De 70 de ani, SUA au stârnit războaie după războaie. Ei pretind că e vorba despre democrație, dar, în realitate, este vorba despre resursele naturale”, a declarat un protestatar pentru agenția de presă video Ruptly, explicându-şi atitudinea anti-NATO şi sărbătorind reunirea țării în 1990. Data este considerată pe scară largă o etapă marcând sfârșitul erei Războiului Rece.
Rusia și alți critici ai politicii externe a SUA au susținut că Washingtonul refuză să accepte trecerea la o nouă ordine geopolitică. Aceștia spun că umanitatea iese dintr-o perioadă de unipolaritate occidentală, care a urmat Războiul Rece, şi se îndreaptă spre un nou sistem multipolar și că ţările occidentale încearcă să împiedice acest proces.
Fluxul de știri
0