Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a modificat iarăși codul electoral după decizia Curții Constituționale

© Photo : Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы
Заседание парламента Молдовы - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Majoritatea parlamentară PAS a votat și în lectura a doua - finală - legea care prevede modalitatea de excludere din cursa electorală din 5 septembrie curent a fruntașilor Partidului Șor.
CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Prin decizia de azi Parlamentul consideră că modificările la Codul electoral sunt în acord cu cadrul normativ după ultima hotărâre luată de Curtea Constituțional cu privire la interdicția de a participa în alegeri a candidaților care au fost exponenții unui partid declarat neconstituțional. Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 58 de deputați.
„Așadar, în contextul considerentelor Curții Constituționale, autorii proiectului de lege propun completarea Codului electoral pentru a stabili clar care sunt persoanele care nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Astfel, se propune introducerea în lege a patru criterii: persoanele sunt bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curte ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic; au fost excluse dintr-un scrutin electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente, iar acest fapt a fost reținut drept argument distinct la declararea neconstituționalității partidului politic; sunt culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale ale unor organizații internaționale au ale unor state, acest fapt constituind o circumstanță particulară reținută de către Curte în cuprinsul hotărârii de declarare a neconstituționalității partidului”, se menționează în comunicatul parlamentului.
Comisia Electorală Centrală va fi instituția responsabilă de întocmirea listei cu privire la persoanele care cad sub incidența criteriilor date și o vor comunica organelor electorale, care vor ține cont de aceasta cu ocazia aplicării restricției în contextul înregistrării concurenților electorali.
În vederea aplicării restricției date, Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală de comun cu procuraturile specializate vor prezenta în adresa Comisiei Electorale Centrale informația cu privire la persoanele ce cad sub incidența criteriilor date, cu menționarea expresă a criteriului respectiv.
Fluxul de știri
0