Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Aderarea Ucrainei la UE: prea scumpă pentru statele membre

© AP Photo / Virginia MayoФлаги Украины и ЕС в здании Европейского парламента в Боюсселе
Флаги Украины и ЕС в здании Европейского парламента в Боюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2023
Abonare
Bruxellesul face declarații pline de optimism cu privire la aderarea Ucrainei la UE, dar contabilii săi fac și calculele. Concluzia este că o eventuală aderare a Ucrainei la UE ar costa prea mult pe europeni.
BUCUREȘTI, 4 oct -Sputnik. Estimările interne privind bugetul comun al Uniunii Europene, la care au avut acces jurnaliștii de la Financial Times, arată că eventuala aderare a Ucrainei la UE ar da dreptul Kievului la aproximativ 186 de miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, ceea ce ar face ca multe dintre statele membre actuale să devină pentru prima dată plătitoare nete.
Proiecția financiară, prima care a apărut de la Bruxelles cu privire la posibila aderare a nouă noi state membre (vestul Balcanilor, Ucraina, Republica Moldova și Georgia), subliniază implicațiile politice și financiare profunde ale extinderii Uniunii pe întregul continent.
Bilanțul financiar al adăugării tuturor celor nouă membri la bugetul existent, cunoscut sub numele de cadru financiar multianual, ar fi de 256,8 miliarde de euro. Ce să mai vorbim despre efectele în lanț pentru statele membre actuale? Acestea ar include o reducere de aproximativ 20% a subvențiilor agricole.
„Toate statele membre vor trebui să plătească mai mult la bugetul UE și să primească mai puțin de la acesta; multe state membre care în prezent sunt primitoare nete vor deveni contributoare nete”, concluzionează documentul elaborat de secretariatul Consiliului UE.
Fluxul de știri
0