România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Valahia 2023–exercițiul de răspuns la nivelul României pentru situații de urgență nucleară

© Sputnik / Кирилл КаллиниковИнститут физики высоких энергий в Протвино
Институт физики высоких энергий в Протвино - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2023
Abonare
În perioada 3-5 octombrie 2023, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) va organiza exerciţiul naţional Valahia 2023, care va simula un scenariu de accident nuclear sever la CNE Cernavodă.
BUCUREȘTI, 3 oct – Sputnik. Exercițiul național Valahia 2023 este organizat cu scopul "de a verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în conformitate cu Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică".
Astfel de exerciții sunt o procedură standard în domeniul nuclear, jucând un rol esențial în îmbunătățirea măsurilor de pregătire și de siguranță, iar România și-a consolidat aceste capacități prin programul Norway Grants și cu sprijinul Autorității Norvegiene pentru Radioprotecţie (DSA), relatează realitatea.net.
CNCAN precizează că, prin simularea unei urgențe nucleare la CNE Cernavodă vor fi testate capacitățile de intervenție în situații de urgență ale tuturor actorilor implicați, titular de autorizatie, autorități publice locale și naționale, precum și asistența internațională primită din partea unor parteneri din Norvegia, SUA, Franța, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
Roluri atribuite participanților la exercițiu: Actori, Jucători, Controlori, Evaluatori, Observatori.
Fluxul de știri
0