Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Câştigătorul alegerilor din Slovacia: „Poporul meu are probleme mai mari decât Ucraina”

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaЗузана Чапутова во время голосования на избирательно участке
Зузана Чапутова во время голосования на избирательно участке - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2023
Abonare
Partidul slovac Social Democrația (SMER-SD) nu va susține acordarea de ajutor militar suplimentar pentru Ucraina, a declarat duminică liderul său, Robert Fico.
BUCUREŞTI, 3 oct – Sputnik. Partidul SMER-SD a câştigat primul loc la alegerile parlamentare desfăşurate în Slovacia în weekend și este pregătit să înceapă discuțiile despre formarea unui guvern.
„Slovacia și oamenii din Slovacia au probleme mai mari decât Ucraina”, a spus Fico la o conferință de presă în urma anunțării rezultatelor alegerilor, potrivit RT. SMER-SD a câștigat aproximativ 23% din voturi, cel mai strâns rivalal său, Slovacia Progresivă (PS), obţinând aproximativ 18%.
Când a fost întrebat despre poziția partidului cu privire la acordarea de ajutor Kievul, Fico a spus că, dacă partidul său va forma cu succes un guvern, va fi dispus să ajute, dar numai într-un sens umanitar. „Suntem pregătiți să ajutăm la reconstrucția statului, dar știți opinia noastră cu privire la înarmarea Ucrainei”, a spus liderul partidului.
SMER-SD a desfășurat o campanie electorală sub sloganul „[Nu va mai fi] nici măcar o singură rundă [de ajutor militar]”, sugerând că va pune capăt asistenței militare acordate Kievului. Stat membru al UE și NATO, cu o populație de aproximativ 5,5 milioane, Slovacia a furnizat deja forțelor ucrainene vehicule transportatoare blindate de personal, arme howitzer și întreaga sa flotă de jeturi de luptă MIG-29 din epoca sovietică.
Săptămâna trecută, Fico a promis, la unul dintre mitingurile sale de campanie, că partidul său nu va „trimite nici o singură rundă [de muniție] în Ucraina” dacă va câștiga alegerile. Duminică, politicianul, fost prim-ministru, a descris conflictul ca fiind o mare tragedie, adăugând că prelungirea acestuia nu va face decât să înrăutățească lucrurile.
„Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a începe negocierile de pace cât mai repede posibil”, a spus liderul, referindu-se la conflictul dintre Moscova și Kiev. „Uciderea în continuare de oameni nu aduce niciun beneficiu nimănui”, a adăugat Fico.
Președintele slovac, Zuzana Caputova, a declarat duminică că va cere în mod oficial lui Fico luni să formeze un nou guvern.
În cazul în care niciun partid nu a obţinut o majoritate, Slovacia va trebui să formeze un guvern de coaliție. Partidul pro-european HLAS („voce”), care a ocupat locul trei, cu 14,7%, nu a exclus o posibilă alianță cu SMER-SD. De asemenea, Fico a primit felicitări pentru victoria electorală din partea prim-ministrului ungar, Viktor Orban, care a spus că „va fi întotdeauna un lucru bun să lucreze împreună cu un patriot”.
Victoria lui Fico și a partidului său a stârnit îngrijorări în SUA. Potrivit informațiilor agenţiilor străine rusești, Washingtonul a urmărit să fie menţinut la putere guvernul slovac anterior.
Fluxul de știri
0