Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Italia scoate la vânzare societăți de stat pentru a mulțumi UE

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaПленарная сессия Европарламента
Пленарная сессия Европарламента - Sputnik Moldova, 1920, 02.10.2023
Abonare
Italia vrea să strângă bani prin vânzarea de active ale companiilor de stat
BUCUREŞTI, 2 oct - Sputnik. Italia îşi propune să strângă o sumă echivalentă cu cel puţin 1% din produsul intern brut (PIB), sau aproximativ 21 de miliarde de euro (22,2 miliarde de dolari), prin vânzări de active între 2024 şi 2026, a anunţat Trezoreria în raportul său economic şi financiar.
Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a spus în document că vânzările de pachete de acţiuni vor implica companii care fac obiectul angajamentelor de privatizare deja convenite cu Comisia Europeană.
Creșterile de prețuri în Italia sunt şocante: credite ipotecare variabile (+44%), răspundere auto (+26%), benzină (+21%), împrumuturi personale (+19%), cheltuieli alimentare (+24%), fructe și legume (+20%), servicii turistice (+ 9,4%): iată elementele de cheltuieli ale familiei care au crescut cel mai mult în ultimul an.
Calculele au fost făcute de Facile.it și Consumerismo Non Profit, care afirmă că pentru familiile italiene va fi o toamnă „fierbinte” din punct de vedere al prețurilor.
Privind diferitele sectoare, sectorul asigurărilor a înregistrat un +26% în august pentru un vehicul cu patru roți, în timp ce lucrurile au mers mai rău pentru cei care călătoresc pe două roți cu un +41%. Pe partea de combustibil, adevărata lovitură a venit în august și septembrie: în săptămâna 18-24 septembrie, un rezervor plin, în medie, a costat cu 21% mai mult decât anul precedent pentru o mașină pe benzină, cu 10% mai mult pentru o diesel.
De la zahăr la ulei de măsline, de la cartofi la orez se înregistrează o creștere de 24,5% cu o creștere de peste 1.100 de euro față de 2022 pentru o familie de 4 persoane. În medie, fructele și legumele au suferit creșteri de 20%, iar italienii vor trebui să țină cont de o creștere de aproximativ 8 euro pe lună (la o cheltuială medie de 40 de euro pe săptămână).
Fluxul de știri
0