Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Electoratul slovac a votat schimbarea

© Sputnik / Leonid SveridovBratislava
Bratislava - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2023
Abonare
Victorie în Slovacia a partidului condus de fostul premier Robert Fico, partid poziționat suveranist și conservator.
BUCUREȘTI, 01 oct -Sputnik. UE și NATO au motive de îngrijorare după ce Slovacia a votat împotriva continuării liniei politice de alimentare a războiului din Ucraina și încurajare a regimului de la Kiev.
Smer-SD, partidul fostului premier Robert Fico, se bucură de sprijinul a 23,7% dintre alegători. Partidula promis să pună capăt ajutorului pentru Ucraina. În campania electorală, formaţiunea politică a criticat UE, NATO şi ideologia LGBTQ.
Partidul de centru Slovacia Progresistă (PS) a obţinut 15,68% din voturi.În clasamentul rezultatelor parţiale urmează Hlas-SD (15,43%), condus de Peter Pellegrini, fost vicepreşedinte al Smer-SD şi succesorul lui Fico în funcţia de şef al guvernului în 2018, Olano (9,34%, centru) , Mişcarea Creştin Democrată (KDH, 7,14%), Libertate şi Solidaritate (SaS, liberal, 5,64%) şi Partidul Naţional Slovac (SNS, 5,8%).
Hlas-SD a fost creat în 2020 dintr-o scindare a Smer care a avut loc la doi ani după plecarea lui Robert Fico din funcţia de prim-ministru. Deci este posibilă o colaborare în ceea ce privește guvernarea.
Fluxul de știri
0