Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov: Occidentul a subminat integritatea teritorială a Ucrainei

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2023
Abonare
Susținătorii occidentali ai Ucrainei sunt cei care au subminat integritatea teritorială a țării prin renegarea acordurilor Minsk, a afirmat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
BUCUREŞTI, 29 sept – Sputnik. Diplomatul a adăugat că, în ciuda discuţiilor despre potenţiale negocieri de care ar fi interesate capitalele occidentale, Moscova încă nu constată o pregătire pentru un dialog serios.
Într-un interviu pentru TASS publicat joi, Lavrov a spus că susținătorii Kievului doresc probabil o amânare de câteva luni a furnizării în Ucraina de mai multe arme. El a sugerat că această măsură a fost încercată prima dată în perioada 2014-2015, când Franța și Germania au intermediat acordurile Minsk 1 și Minsk 2, punând capăt conflictului dintre forțele guvernamentale ucrainene și republicile autoproclamate din Donbas.
Cu toate acestea, Ucraina nu și-a respectat niciodată partea din acord, Berlinul și Parisul fiind pe deplin conștiente de faptul că Kievul nu a avut astfel de intenții de la început, a spus Lavrov, referindu-se la faptul că acest lucru a fost recunoscut anul trecut de către fostul președinte francez Francois Hollande, fostul cancelar german Angela Merkel și fostul președinte ucrainean Petr Poroşenko.
Occidentul a folosit acordurile ca un pretext pentru a câştiga timp și a spori forţele armatei ucrainene, potrivit lui Lavrov, citat de RT.
„Dacă ar fi respectat acordurile de la Minsk, atunci integritatea teritorială a Ucrainei ar fi fost asigurată”, a susținut diplomatul, adăugând că acesta a fost şi scopul acordurilor, care cereau și un statut special pentru Republicile Populare Donețk și Lugansk.
Lavrov a adăugat că Rusia era pregătită să negocieze cu Ucraina în aprilie anul trecut, dar că Londra și Washingtonul au intervenit.
Ministrul a menționat că, în timp ce Moscova este pregătită pentru discuții de pace, în principiu, nu este de acord cu încetarea imediată a focului de data aceasta. Lavrov a deplâns lipsa oricărei „propuneri serioase [de pace] din partea Occidentului”, care insistă asupra formulei de pace a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski ca fiind singurul cadru posibil pentru negocieri.
Înaltul diplomat a descris formula de pace a liderului ucrainean ca fiind un „adevărat ultimatum”, pe care Rusia nu îl poate accepta.
La începutul acestei luni, comentând o afirmaţie a secretarului american de stat, Antony Blinken, care a spus că „este nevoie de doi într-un tango” și a acuzat Rusia că nu dorește să negocieze cu Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a subliniat că „americanii sunt cei care nu ştiu cum are loc acest tango”.
Liderul rus a mai spus că Washingtonul abordează de obicei „totul dintr-o poziție de putere”, recurgând la sancțiuni economice, restricții financiare, amenințări și forță.
Fluxul de știri
0