România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

SUA preia industria românească de armament

© AP Photo / Julio CortezCapitoliu și drapele SUA
Capitoliu și drapele SUA - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2023
Abonare
Omul de afaceri George Becali face ultimii paşi pentru a vinde la americani investiţia sa în domeniul muniţiei şi armamentului. Cunoscut pentru afacerile sale în domeniul agriculturii, imobiliarelor şi sportului, din 2004 acţionar majoritar la o fabrică de muniţie.
BUCUREŞTI, 28 sep -Sputnik. George Becali mai are nevoie doar deavizul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) din subordinea Guvernului, din care fac parte și ministerele Apărării și Economiei și care se poate consulta și cu SRI și SIE la luarea deciziilor sale, pentru vânzarea producătorului de muniție Uzina Mecanică Drăgășani SA, pe care l-a preluat în 2004.
Decizia de vânzare a participației de 95,8355% din acțiuni a lui Becali a fost luată formal în iunie,
Cumpărătorul este societatea Romanian Allied International Defense SRL, înregistrată în România, dar cu capital majoritar american, în cotă însumată de 52% din părțile sociale.
Este motivul pentru care, potrivit legislației în vigoare, este nevoie de avizarea tranzacției de către CEISD, investitorul ce deține controlul fiind din afara UE.
Becali s-a plâns public că avizarea durează foarte mult și că asta îl împiedică să încaseze suma de vânzare convenită, de 13 milioane dolari. Cel mai mare dintre asociații din Statele Unite ai cumpărătorului fabricii de muniție este Douglas Charles Anderson, cu 29% din părțile sociale, conform datelor analizate de Profit.ro. El este fondator, CEO și președinte al unei firme de consultanță pentru piața de capital americană, Wall Street Capital Partners.
Potrivit CV-ului său oficial, Anderson a făcut parte în trecut din Marina Militară a Statelor Unite, în cadrul căreia a participat și la misiuni în străinătate, fiind inclusiv detașat pe lângă Departamentul de Stat de la Washington, cu însărcinări operative la ambasade SUA, pentru care a deținut autorizație de acces la informații clasificate. Anderson a participat în 2019 la o conferință la București pe tema tehnologiei blockchain și a industriei criptomonedelor.
Fluxul de știri
0