Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Probleme pentru comunitatea românească din Ucraina

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comunitatea românească din Ucraina: Deși în lege se menține formularea de “minorități naționale tradiționale”, nu este recunoscută explicit “existența minorităților băștinașe”
BUCUREȘTI, 28 sep – Sputnik. Uniunea Interregională “Comunitatea Românească din Ucraina” (UI CRU) a arătat într-un comunicat că normele propuse prin modificările la legea ucraineană a minorităților, votate la 21.08.2023, au fost “discutate doar formal înainte de votare cu reprezentanții minorităților naționale autohtone din Ucraina, majoritatea propunerilor făcute de către reprezentanții minorităților naționale tradiționale fiind trecute cu vederea”.
UI CRU arată că multe lucruri rămân încă nesoluționate, mai ales cele legate de sistemul de toate gradele de instruire în limba minorităților naționale.
Deși în lege se menține formularea de “minorități naționale tradiționale”, nu este recunoscută explicit “existența minorităților băștinașe”, cu toate că unele dintre minorități, printre care și cea română, s-au format ca etnie și popor, inclusiv și pe teritoriul actual al Ucrainei, rămânând ca segmente în afara statalelor lor naționale în componența Ucrainei.
Nu a fost soluționată explicit problema folosirii oficiale a limbilor minorităților naționale în sfera administrativ-socială în locurile viețuirii lor tradiționale, dar, principalul, nu sunt readuse multe norme în legea votată pe 21.09.2023 cu prevederile Constituției – Legii fundamentale a Ucrainei. Potrivit etnicilor români din Ucraina, este în continuare redus dreptul la studii în limba maternă.
Fluxul de știri
0