Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Primarul Varșoviei îl critică pe Zelenski

© Sputnik / StringerВладимир Зеленский
Владимир Зеленский - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2023
Abonare
Comentariile recente ale președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, care a sugerat o lipsă de solidaritate din partea Poloniei, au fost deplasate, a declarat primarul Varșoviei.
BUCUREŞTI, 28 sept – Sputnik. Comentariile recente ale președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, care a sugerato lipsă de solidaritate din partea Poloniei, au fost deplasate, a declarat primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, potrivit RT. https://www.rt.com/news/583636-warsaw-mayor-criticizes-zelensky/Ucraina și Polonia, unul dintre aliații cei mai loiali ai Kievului, s-au împotmolit într-o dispută legată de cerealele ucrainene ieftine care au inundat țara din UE.
Într-un interviu pentru postul de radio Polsat din Polonia publicat luni, Trzaskowski a declarat că discursul președintelui ucrainean la Adunarea Generală a ONU din New York reprezintă o „situație foarte tristă”. El a adăugat că „desigur, Zelenski a exagerat” şi a alunecat într-o critică slab voalată la adresa Poloniei.
Adresându-se vineri susținătorilor săi în orașul Swidnik, premierul polonez Mateusz Morawiecki l-a avertizat pe Zelenski să nu mai insulte vreodată polonezii, „așa cum a făcut recent în timpul discursului său la ONU”.
Preşedintele ucrainean a afirmat, în timpul discursului său ONU, că „unii dintre prietenii noștri din Europa au încheiat jocul solidarităţii pe teatrul politic, transformând chestiunea cerealelor într-un thriller”. Varșovia a reacționat la afirmaţiile lui Zelenski prin convocarea ambasadorului ucrainean.
Diferendul a avut loc după ce Varșovia a refuzat să ridice interdicția asupra cerealelor ucrainene, invocând necesitatea de a-și proteja fermierii de afluxul de produse ieftine din Ucraina. Între timp, Kievul a depus o plângere către Organizația Mondială a Comerțului, insistând că restricțiile impuse de către Polonia sunt ilegale. Problema este deosebit de sensibilă, întrucât Polonia este un centru logistic crucial pentru livrarea de arme străine în Ucraina și găzduiește instruirea soldaților ucraineni.
În urma declanşării diferentului, Morawiecki a declarat, la începutul acestei luni, că Varșovia „nu mai livrează arme în Ucraina”. Președintele țării, Andrzej Duda, a atenuat ulterior mesajul, spunând că Kievul poate primi în continuare arme învechite din stocurile poloneze.
Fluxul de știri
0