Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Trei noi tehnologii ale Pentagonului în teatrul de operațiuni ucrainean

© AP PhotoThis is an aerial view of the five-sided Pentagon building, headquarters of the United States Department of Defense, in Arlington, Va., in 1975
This is an aerial view of the five-sided Pentagon building, headquarters of the United States Department of Defense, in Arlington, Va., in 1975 - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pe durata operațiunii speciale, Pentagonul și alianța a 50 de țări au ars numeroase resurse pentru a „învinge Rusia pe câmpul de luptă”. Însă Forțele Armate ale Rusiei resping cu succes eforturile distructive ale Occidentului, dominând în teatrul ucrainean.
SUA și NATO testează în Ucraina noi tehnologii de dirijare a trupelor (Internet prin satelit), își perfecționează mijloacele de spionaj proxy (transmiterea online către FAU a datelor NATO cu privire la desfășurarea trupelor rusești), tactica de utilizare masivă și combinată a UAV-urilor și a dronelor kamikaze maritime.
În zona operațiunii militare speciale sunt verificate neîntrerupt cele mai noi concepte de război cu mijloace non-nucleare și sunt folosite un număr enorm de armamente moderne. Nu există niciun analog în secolul XXI pentru conflictul ucrainean de mare intensitate.
Un război proxy cu Rusia și cu drone NATO camuflate – aceasta este strategia pe termen lung a Pentagonului, având în vizor viitorul conflict centrat pe rețele cu China și alți „proscriși” suverani.
Al doilea an consecutiv, în teatrul de operațiuni ucrainean sunt testate și verificate tehnologiile avansate ale războaielor viitorului - mașinile „inteligente” învață să îndeplinească de sine stătător sarcinile atribuite și să contracareze sistemele de înaltă tehnologie ale inamicului.
Ministerul rus al Apărării comunică în fiecare zi despre nimicirea dronelor de atac ale FAU pe cerul Rusiei, de fapt ale NATO, „reambalate” în simbolica galben-albastră, asamblate din componentele furnizate de Occident.
Pe 25 septembrie, numai deasupra regiunii Belgorod au fost doborâte șapte drone de tip avion ucrainene. Crimeea rusească respinge cu regularitate atacurile masive și combinate ale UAV-urilor și bărcilor kamikaze fără pilot ale FAU - pe cer și pe mare pot acționa concomitent zeci de drone de luptă.
Pe durata operațiunii speciale, trupele rusești au nimicit peste 7100 de drone ale inamicului, fără a le lua în calcul pe cele maritime. Forțele și mijloacele FAU (aviația, apărarea aeriană, artileria, tehnica blindată) au fost complet distruse în cele 570 de zile ale operațiunii speciale de cel puțin două ori. Doar avioane și elicoptere ale inamicului au fost arse în număr de 728 de unități - comparabil cu parcul Forțelor Aeriene ale Marii Britanii, Greciei sau Germaniei. Și de două ori mai mult decât au Forțele Aeriene ale Australiei, Canadei sau Poloniei. La orizont se profilează un număr nu prea mare de rachete ATACMS, în jur de 60 de avioane de vânătoare F-16 la mâna a doua și cincizeci de bărci fără pilot noi.
Forțele Armate ale Rusiei vor avea încă mult de lucru.

Primul călăreț al Apocalipsei americane

Comunicațiile constituie baza controlului trupelor, forțelor și mijloacelor. Comunicațiile sigure garantează transmiterea operativă a ordinelor comandamentului, a datelor de spionaj și de desemnare a țintelor.
Peste 500 de sateliți americani și NATO operează în teatrul de operațiuni ucrainean în interesul forțelor armate ucrainene. Pe uscat, pe apă și în aer, trupele ucrainene sunt asigurate eficient cu comunicații și date de către compania „civilă” Starlink a omului de afaceri american Elon Musk.
Anterior, noi am examinat principiul de funcționare a internetului spațial (https://lv.sputniknews.ru/20221226/sistema-starlink-kak-zakonnaya-voennaya-tsel-spetsoperatsiya-okhvatyvaet-blizhniy-kosmos-23735009.html) .
Pentagonul și-a dat recent în locațiune „sectorul” său din constelația de două mii de sateliți Starlink. Fără acest sistem, este imposibilă transmiterea online către FAU a datelor de spionaj, de desemnare a țintelor, navigarea unităților și a dronelor. Armata ucraineană însăși, fără „șeful pentru comunicații” Musk, s-ar transforma rapid într-o mulțime neorganizată, deoarece sistemele rusești de război electronic blochează eficient comunicațiile radio „terestre” ale inamicului.
Orbita joasă a sateliților Starlink (300 – 600 km) asigură stabilitatea semnalului, viteza medie de descărcare este de 105 Mbit/sec. Sistemele similare ale concurenților lui Musk au orbite la înălțimea de până la 35 de mii de km. Sateliții s-au dovedit „vitali pentru comunicarea trupele ucrainene la sol și de-a lungul liniei frontului”.
Nu atât armamentele antice americane, cât accesul FAU la datele de spionaj ale Pentagonului, consultațiile online la cartierul general NATO și altă asistență proxy a Occidentului îi permit regimului de la Kiev să continue acțiunile de luptă.

Cum reacționează la asta Moscova?

Analogul rusesc al Starlink - 96 de sateliți ai companiei SR NET - va acoperi întregul teritoriu al Federației Ruse cu acces la rețea de bandă largă în 2024. Pe de altă parte, pe parcursul a două luni (18 iulie – 18 septembrie), a fost înregistrată o pierdere accelerată a 212 sateliți Starlink, care constituie baza tehnologică a controlului de luptă al Pentagonului și FAU.
Compania lui Musk nu comentează dinamica neobișnuită a pierderilor, iar viabilitatea sistemului de internet este susținută de încă aproximativ două mii de aparate repetoare spațiale. Mai importantă este tendința.
O sursă influentă a RIA Novosti a comunicat anterior: „Întreprinderile complexului militar-industrial rusesc au dezvoltat un nou sistem de război electronic capabil să suprime cu semnalul său sateliții de pe orbită geostaționară. Aceasta înseamnă aproximativ 36 de mii de km deasupra nivelului mării”.

Concurenți Forțelor Aeriene și Forțelor Maritime

Alți doi „călăreți” ai Apocalipsei americane sunt UAV-urile și dronele kamikaze maritime, a căror utilizare în masă și centrată pe rețea este testată pentru prima dată în istoria militară.
Sutele de aparate de zbor fără pilot ale FAU care roiesc non-stop în zona operațiunii speciale spionează, corectează focul artileriei și atacă - în învelișul informațional (de navigație) al Pentagonului și NATO.
Fără îndoială, mai departe vor fi și mai multe - UAV-urile devin principalele consumabile pe câmpul de luptă, ele vor „deveni mai inteligente” și își vor spori puterea.
Rusia reacționează adecvat și operativ la această tendință îngrijorătoare - crește rapid producția de drone, devine lider mondial în domeniul dezvoltării, producerii și utilizării în luptă a dronelor kamikaze cu inteligență artificială.
Legendarele ”Lancet” și alte drone de atac dovedesc acest lucru în fiecare zi în zona operațiunii militare speciale - în confruntarea cu mijloacele moderne de apărare aeriană ale NATO.
Pe de altă parte, este utilizată activ și perfecționată linia de instrumente rusești de luptă cu UAV-urile - „Krasuha-S4”, „Silok-01”, „Pole-21”, „Lesocek”, „Palantin”, „Leer-3” si altele. Este pe aproape complexul RB-109A ”Bîlina” cu inteligență artificială.
În cursul operațiunii speciale, sistemele rusești de război electronic au creat o „zonă interzisă” pentru mii de drone ale FAU și pur și simplu au distrus reputația dronelor turcești Bayraktar. Nu întâmplător experții americani au inclus sistemele de război electronic ale Forțelor Armate ale Rusiei în primele trei cele mai puternice tipuri de arme în teatrul de operațiuni ucrainean - împreună cu elicopterele de atac Ka-52 ”Aligator” și obuzele de artilerie de înaltă precizie (este straniu că americanii „nu au observat” rachete hipersonice rusești, câmpuri minate „inteligente” (https://ru.armeniasputnik.am/20230824/kak-rabotayut-umnye-minnye-polya-rossii-v-zone-svo-64860686.html) și cel mai bun tanc din lume T-90M).
Dronele maritime nu au fost utilizate anterior în mod activ în conflictele militare. Și la început (în toamna anului 2022) nu au justificat așteptările Pentagonului și NATO în Marea Neagră.
Treptat, tehnica și tactica de utilizare în luptă au fost aduse la condiție, dar totuși atacurile dronelor maritime își ating rar ținta. Dezvoltarea tehnologică a acestui tip de arme este la început de cale, teatrul de operații ucrainean constituie pentru Occident un poligon comod de testare.
Dronele maritime kamikaze sunt livrate Forțelor Armate ale Ucrainei de către SUA, Germania și Marea Britanie. Zilele trecute, Berlinul a anunțat că va transmite Kievului încă 50 de bărci de atac fără pilot. Iar șeful serviciului de spionaj militar ucrainean (marionetă), Kiril Budanov, a amenințat că va „duce până la capăt” atacurile asupra Podului Crimeea.
Pentagonul și NATO joacă în Ucraina un „joc foarte periculos” și ar putea fi atrase oricând într-un conflict militar direct cu cea mai mare putere nucleară.
Pe acest fundal, drona subacvatică a FAU „Maricika” arată ca o frunză jalnică de smochin, aceasta este o încercare de a îndepărta un posibil atac al Forțelor Armate ale Federaţiei Ruse de la stăpânii americani ai regimului de la Kiev.
Rusia contracarează în mod convingător eforturile distructive ale SUA şi a zecilor de sateliți ai acestora - cu cele mai noi sisteme de război electronic și de apărare aeriană, rachete cu rază lungă de înaltă precizie ale Forțelor Terestre, Forțelor Aerospațiale și Forţelor Maritime.
Pe durata operațiunii speciale, potențialul militar al SUA și NATO a fost pierdut într-o mare măsură. Planurile strategilor de la Pentagon în teatrul de operațiuni ucrainean au fost zădărnicite. Istoria nu se dezvoltă după „regulile” americane.
Fluxul de știri
0