Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Demisii după ce statul canadian a elogiat explicit nazismul

Canada - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2023
Abonare
Încep să cadă capete, după ce Canada a elogiat un nazist, fost militar în trupele SS, pentru lupta sa ”împotriva rușilor”. Președintele camerei inferioare a parlamentului canadian și-a prezentat demisia.
BUCUREȘTI, 27 sep -Sputnik. Preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul Canadei şi-a anunţat marţi demisia după scandalul provocat de omagiul adus unui veteran nazist ucrainean care a luptat în trupele SS, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În aplauzele audienţei, Antony Rota l-a prezentat în cursul ceremoniei de vineri pe Iaroslav Hunka, imigrant ucrainean în vârstă de 98 de ani, ca fiind "un veteran ucraineano-canadian din cel de-al Doilea Război Mondial care s-a luptat pentru independenţa Ucrainei împotriva ruşilor" şi "un erou ucrainean şi un erou canadian".
Or, aceste afirmaţii "ignoră faptul că Hunka a servit în divizia 14 Waffen Grenadier a SS, unitate militară nazistă ale cărei crime împotriva umanităţii din timpul Holocaustului sunt bine documentate", a denunţat duminică asociaţia de apărare a comunităţii evreieşti din Canada, Prietenii Centrului Simon Wiesenthal (FSWC), care a solicitat scuze.
"Faptul că un veteran care a servit într-o unitate militară nazistă a fost invitat şi ovaţionat în Parlament este şocant", a subliniat asociaţia.
Fluxul de știri
0