Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Scandal la nivel înalt după ce Canada a omagiat un nazist în Parlament

© AFP 2024 / SEAN KILPATRICKПрезидент Украины Владимир Зеленский и премьер-министр Канады Джастином Трюдо в канадском парламенте
Президент Украины Владимир Зеленский и премьер-министр Канады Джастином Трюдо в канадском парламенте - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2023
Abonare
Ambasadorul polonez în Canada solicită scuze oficiale după omagierea de către Zelenski și Trudeau a unui nazist în Parlamentul canadian
Bruxelles, 26 sep – Sputnik. Polonia așteaptă scuze pentru onorarea în Parlamentul canadian a unui naționalist ucrainean în vârstă care a servit în trupele SS, a scris ambasadorul polonez în Canada, Witold Dzielski, pe o rețea de socializare.
„Conducerea Canadei și Ucrainei la 22 septembrie în Camera Comunelor a aplaudat un membru al Diviziei SS Galicia, renumita formațiune militară ucraineană a celui de-al Doilea Război Mondial, care a fost responsabilă pentru uciderea a mii de polonezi și evrei. Polonia, cel mai bun aliat al Ucrainei, nu va fi niciodată de acord să onoreze astfel de criminali. În calitate de ambasador polonez în Canada, aștept scuze”, a spus Dzielski.
Yaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani, a fost invitat la o ședință a Parlamentului canadian pe 22 septembrie în timpul vizitei președintelui ucrainean Vladimir Zelenski.
Președintele Camerei Comunelor, în aplauzele audienței, l-a prezentat drept „un luptător pentru independența Ucrainei împotriva rușilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”.
Президент Украины Владимир Зеленский и премьер-министр Канады Джастином Трюдо в канадском парламенте - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2023
Internațional
Zelenski a omagiat un SS-ist în Parlamentul canadian
De fapt, Hunka s-a dovedit a fi un fost membru al diviziei de voluntari „Galicia” a trupelor SS, care avea personal naționaliști ucraineni. Această unitate a comis și atrocități împotriva evreilor, polonezilor, belarușilor și slovacilor.
Divizia SS „Galicia” s-a format la 28 aprilie 1943 și a existat până în vara următoare, când Armata Roșie a învins-o în apropierea orașului Brody din vecinătatea Lvov. Soldații diviziei au comis crime de război împotriva civililor, în special au luat parte la distrugerea satului polonez Guta Penyatskaya, unde au fost uciși peste 500 de oameni. Trupele SS, care includeau divizia Galiția, au fost recunoscute de Tribunalul de la Nürnberg ca organizație criminală.
Fluxul de știri
0