România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Clubul de Presă acționează în judecată Președinția României

© Sputnik / StringerКлаус Йоханнис
Клаус Йоханнис - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2023
Abonare
Pentru că instituția prezidențială perseverează în cenzurarea informațiilor de interes public vizând cheltuielile pe care le face, Consiliul de Onoare al Clubului de Presă a decis să deschidă o acțiune în instanță.
BUCUREŞTI, 26 iul - Sputnik. Președinția României a fost chemată în judecată marți, la Judecătoria Sectorului 6, de către Asociația Noul Club de Presă.
În cererea de chemare în judecată, jurnaliștii solicită obligarea Administrației Prezidențiale la comunicarea în integralitate a informațiilor de interes public referitoare la costurile deplasărilor pârâtei în temeiul art. 31 din Constituția României – dreptul la informație.
De asemenea, se solicită obligarea Administrației Prezidențiale la publicarea pe site-ul pârâtei presidency.ro informații cu privire la toate deplasările pârâtei și la transparență instituțională, la repostarea informațiilor șterse de pe site-ul sus-menționat (în prezent neregăsindu-se nicio informație cu privire la foștii Președinți ai României precum și nicio informație cu privire la trecutul acestei instituții); la plata sumei de 1 leu reprezentând daune morale/prejudiciul moral suportat de către jurnaliști pentru încălcarea accesului liber la informațiile de interes public.
”În subsidiar, în măsura în care veți respinge primele două capete de cerere, vă solicităm obligarea Administrației Prezidențiale și a conducătorilor unităților care le-au emis la declasificarea informațiilor secrete referitoare la costurile de deplasare; în subsidiar, în măsura în care veți respinge primele trei capete de cerere sus-menționate, vă solicităm obligarea Administrației Prezidențiale și a conducătorilor unităților care le-au emis să precizeze dacă acesta poate fi declasificat ori trecut la un nivel inferior de secretizare, la o anumită dată sau la producerea unui anumit eveniment, în temeiul 21 din Anexa Hotărârii 585/2002 privind clasificarea și declasificarea informațiilor măsuri minime de protecție specifice claselor și nivelurilor de secretizare”, se mai arată în document.
Până în acest moment, în Clubul de Presă s-au înscris peste 700 de jurnaliști și 200 de entități media din toată țara.
Fluxul de știri
0