Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Macron: Franța va retrage trupele din Niger până la sfârșitul anului

© Sputnik / Rodion ProcaЭмануэль Макрон
Эмануэль Макрон  - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2023
Abonare
Macron: Franța își va retrage trupele din Niger până la sfârșitul anului
BUCUREŞTI, 25 sept – Sputnik. Armata franceză va fi retrasă din Niger până la sfârșitul anului, a declarat președintele francez Emmanuel Macron pentru televiziunea TF1 ."
"Am vorbit astăzi cu președintele (Mohamed) Bazoum și l-am informat că Franța a decis să-și recheme ambasadorul. În următoarele ore, ambasadorul nostru, precum și alți diplomați, se vor întoarce în Franța. De asemenea, vom încheia cooperarea noastră militară cu actualele autorități din Niger pentru că nu mai doresc să lupte împotriva terorismului. Acesta este sfârșitul acestei cooperări, aceasta (retragerea trupelor) va fi organizată în următoarele săptămâni sau luni. Trupele se vor întoarce în mod ordonat înainte de sfârșitul anul, vom face asta în acord cu rebelii, pentru că vrem ca toată lumea să treacă fără incidente”, a spus Macron.
Armata nigerului a anunțat la televiziunea națională la sfârșitul lunii iulie că președintele Mohamed Bazoum a fost demis de la putere. Liderii majorității țărilor occidentale și organizația regională Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS) au condamnat lovitura de stat. La începutul lunii august, participanții la ECOWAS au adoptat un plan de urgență pentru intervenția militară în Niger.
Rebelii din Niger au cerut plecarea ambasadorului francez și retragerea armatei franceze din țară. Franța a declarat în repetate rânduri că recunoaște doar cererile autorităților legitime din Niger, cerând eliberarea imediată a președintelui Mohamed Bazoum.
Republica Niger, ca fostă colonie franceză, a rămas unul dintre ultimii aliați ai țărilor occidentale din Sahel . În plus, țara are rezerve bogate de uraniu, de care depinde Franța. După cum a menționat presa franceză, această țară africană reprezintă 15% până la 17% din uraniul folosit pentru producerea de electricitate în Franța. În prezent, în Niger sunt staționați 1,5 mii de soldați francezi.
Fluxul de știri
0