Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Candidat la președinția SUA: Calitatea de membră NATO a Ucrainei nu e în interesul nostru

© AP Photo / Efrem LukatskyDrapelul Ucrainei, Kiev
Drapelul Ucrainei, Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2023
Abonare
Aderarea Ucrainei la NATO nu va fi în beneficiul nostru și va deveni încă o povară pentru Washington, a declarat guvernatorul Floridei și candidatul la președinția SUA Ron DeSantis.
BUCUREŞTI, 25 sept – Sputnik. Într-un episod al podcastului lui Glenn Beck, sâmbătă, DeSantis a fost întrebat dacă, în opinia sa, pentru a se restabili pacea, Ucraina ar trebui să îşi ia un angajament de a nu se alătura niciodată blocului militar condus de SUA.
„Nu cred că apartenența [Ucrainei] la NATO este în interesul nostru”, a răspuns DeSantis, care este considerat un rival de top al fostului președinte Donald Trump.
„Nu ar face decât să ne adauge şi mai multe obligații, prin urmare…, dacă se adaugă mai multe obligații, atunci care sunt beneficiile pe care le obținem în schimb? În acest caz, nu știu care ar fi neapărat beneficiile”, a adăugat guvernatorul Floridei, potrivit RT.
Ucraina a solicitat să se alăture NATO în septembrie 2022, după ce patru dintre regiunile sale au votat copleșitor la referendumuri pentru a se uni cu Rusia. Deşi membrii blocului au declarat că Kievul va deveni, în cele din urmă, membru al NATO, nu au menţionat un timp.
De asemenea, DeSantis a reiterat că se opune categoric trimiterii de trupe americane în Ucraina, adăugând că obiectivul Washingtonului trebuie să fie încheierea conflictului. El a criticat politica actuală de susținere a Kievului cu ajutor financiar și militar.
Această poziție a început să fie exprimată tot mai mult în rândurile republicanilor în ultimele luni, unii dintre aceştia cerând în mod repetat socoteală cu privire la cheltuieli. La începutul săptămânii, un grup de peste 20 de senatori ai Partidului Republican și membri ai Congresului au adresat o scrisoare către Casa Albă, cerând răspunsuri.
„Poporul american are dreptul să știe unde au mers banii lor. Cum merge contraofensiva? Ucrainenii sunt mai aproape de victorie decât au fost acum șase luni? Care este strategia noastră și care este planul de ieșire al președintelui?”, au întrebat aceştia în scrisoarea transmisă administrației Biden.
Parlamentarii au menţionat că, până când nu primesc răspuns la aceste întrebări, se vor opune cheltuielilor suplimentare în sprijinul Ucrainei. Reacţia lor vine pe fondul unor dezbateri în Congres dacă SUA, care au furnizat deja zeci de miliarde de dolari ca ajutor pentru Ucraina, ar trebui să aprobe ultima cerere a lui Biden de a trimite încă 24 de miliarde de dolari ca asistență.
Fluxul de știri
0