Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia va deveni autosuficientă în ceea ce priveşte extragerea de minerale „critice”

© Sputnik / Александр Кряжев / Accesați arhiva multimediaUzina de concentrate chimice din Novosibirsk
Uzina de concentrate chimice din Novosibirsk - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2023
Uzina de concentrate chimice din Novosibirsk
Abonare
Rusia se concentrează asupra producției de litiu și se pregătește pentru extragerea acestui mineral valoros dintr-un zăcământ expansiv situat în Peninsula Kola, din Regiunea arctică.
BUCUREŞTI, 23 sept – Sputnik. Această măsură strategică reflectă dorinţa Rusiei de a fi în rândul producătorilor de frunte din lume ai „aurului alb”, care este foarte căutat.
Țara intenționează să extragă 45.000 de tone de litiu anual din zăcământul din Kola, cantitate care va fi suficientă pentru a acoperi cererea internă, a declarat joi reporterilor Mihail Metiolkin, șeful departamentului de afaceri al filialei Rosatom, TVEL, citat de RT.
„Rosatom a făcut primul pas către lansarea producției de litiu prin obținerea unei licențe pentru Peninsula Kola. Polar Lithium este o asociere comună cu [producătorul de nichel] Norilsk Nickel”, a spus Metiolkin.
Există o cerere din ce în ce mai mare de litiu la nivel mondial, mineralul fiind utilizat pentru fabricarea de baterii cu ioni de litiu, care sunt esenţiale pentru majoritatea electronicelor de consum, precum și pentru vehiculele electrice. ONU a descris aceste baterii drept „pilonul critic pentru construirea unei economii fără combustibili fosili”, iar Rusia deţine rezerve vaste de materiale de bază.
Metiolkin a adăugat că, în curând, Rusia va lansa extragerea metalului şi de la alte zăcăminte. Moscova se pregătește pentru o dezvoltare majoră în industria sa de litiu, inclusiv pentru construcția instalațiilor de prelucrare cu ciclu complet.
Fluxul de știri
0