Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia intensifică importurile de îngrășăminte rusești

© Sputnik / Aleksey NikolskyiФлаги Польши и ЕС
Флаги Польши и ЕС - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Importurile de îngrășăminte ruseşti de către Polonia au crescut de 3,3 ori în iulie 2023 față de aceeaşi perioadă a anului trecut.
BUCUREŞTI, 23 sept – Sputnik. Importurile de îngrășăminte ruseşti de către Polonia au crescut de 3,3 ori în iulie 2023 față de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o analiză a datelor oficiale, realizată de RIA Novosti.
Potrivit analizei, companiile poloneze au achiziționat îngrășăminte ruseşti în valoare de 20,2 milioane de dolari, comparativ cu doar 6,2 milioane de dolari în iulie anul trecut. Astfel, Rusia s-a plasat pe locul doi în rândul celor mai importanţi furnizori pentru Polonia, în timp ce, în iulie 2022, ocupa locul şase.
Datele au arătat că Germania a fost principalul furnizor de îngrășăminte către Polonia în iulie, livrând marfa în valoare de 22,6 milioane de dolari, în timp ce Lituania a ajuns pe locul trei, cu livrări în valoare de 13,5 milioane de dolari. Finlanda și Olanda au fost în top cinci, exportând îngrășăminte în valoare de 8,3 milioane de dolari, respectiv 8,1 milioane de dolari.
Varșovia a început să reducă accentuat achizițiile de îngrășăminte rusești în aprilie 2022, ca parte a unei acțiuni de diminuarea legăturilor economice cu Moscova. Astfel, importurile din Rusia au scăzut de 21 de ori într-o singură lună. Cu toate acestea, până în iunie, livrările din Rusia au început să crească din nou, iar până la sfârșitul anului trecut, Polonia a achiziționat îngrășăminte rusești în valoare de 225,1 milioane de dolari, comparativ cu 360 de milioane de dolari în 2021, potrivit datelor, citate de RT.
În acelaşi timp, statisticile arată că, pe parcursul primelor șapte luni din acest an, din ianuarie până în iulie, Polonia a importat îngrășăminte în valoare de 97,6 milioane de dolari din Rusia, cu 25% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2022.
Rusia este cel mai mare producător de îngrășăminte din lume, acoperind aproximativ 15% din consumul global. Sancțiunile occidentale nu au vizat în mod direct exporturile de îngrășăminte rusești, dar, cu toate acestea, restricțiile au afectat livrările, care au scăzut cu 15% la nivel anual în 2022.
Fluxul de știri
0