Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgență cu 60 de zile

© Public Domain / Flickr / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 17.08.2023
Заседание парламента Молдовы 17.08.2023 - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2023
Abonare
În cadrul ședinței de lucru a parlamentului de la Chișinău s-a votat un nou proiect de hotărâre pentru prelungirea stării de urgență.
CHIȘINĂU, 21 sept - Sputnik. Solicitarea privind prelungirea stării de urgență de la tribuna Parlamentului a fost propusă de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. Acesta a argumentat necesitatea deciziei prin faptul că „riscurile la adresa securității Republicii Moldova sunt persistente și reale”.
În nota informativă a proiectului de hotărâre se menționează că evenimentele din ultimul timp au dus la extinderea efectelor războiului din Ucraina.
„În acest context, există riscul de căderi de obiecte periculoase în Republica Moldova, inclusiv prin survolarea accidentală a spațiului aerian. Acest lucru reprezintă o amenințare la adresa securității naționale și a cetățenilor moldoveni. Un alt risc este că forțele armate ruse să intensifice atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ceea ce ar putea duce la perturbarea aprovizionării cu energie electrică în Republica Moldova”, se emnționează în comunicatul difuzat de parlament.
Ministrul a dat asigurări că „în pofida condițiilor complicate, situația la ziua de astăzi este stabilă și funcțională, toate instituțiile statului își desfășoară activitatea în parametrii normali și suntem pregătiți să gestionăm orice criză”.
Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice, agenții economici și pentru cetățenii aflați pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit proiectului de hotărâre, starea de urgență nu va afecta organizarea și desfășurarea alegerilor pe teritoriul țării noastre.
Starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost declarată de către Parlament la data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, pentru a permite luarea deciziilor prompte și gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor care pot apărea.
Fluxul de știri
0