Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ministrul rus al Apărării: Relațiile dintre Rusia şi Iran, la un nivel cu totul nou

© Министерство обороны РФ / Accesați arhiva multimediaМинистр обороны РФ Сергей Шойгу
Министр обороны РФ Сергей Шойгу - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2023
Abonare
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a salutat intensificarea cooperării între Moscova și Teheran, în timpul unei vizite oficiale în Iran.
BUCUREŞTI, 21 sept – Sputnik. Ministrul rus a declarat miercuri că cele două țări vor continua să lucreze împreună pentru a asigura stabilitatea în Orientul Mijlociu, indiferent de presiunile occidentale, potrivit RT.
În timpul unei întâlniri la Teheran cu omologul său iranian, Mohammad Reza Ashtiani, Şoigu a declarat că, între cele două ţări, cooperarea „a ajuns la un nivel cu totul nou”, iar dialogul „se desfăşoară deosebit de activ astăzi.”
Oficialul rus a adăugat că Moscova și Teheranul sunt hotărâte să continue să coopereze „în ciuda eforturilor de contracarare din partea SUA și a aliaților lor occidentali”. Potrivit lui Şoigu, presiunea sancțiunilor atât asupra Moscovei, cât și a Teheranului se dovedește inutilă.
Ministrul rus al Apărării a atribuit intensificarea legăturilor bilaterale relaţiei bune dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian, Ebrahim Raisi.
Şoigu s-a întâlnit marţi cu șeful Statului Major General al Forțelor Armate Iraniene, Mohammad Bagheri. Cei doi oficiali au discutat despre situația din Siria și Afganistan, precum și despre recenta escaladare a tensiunilor dintre Azerbaidjan și Armenia în legătură cu regiunea separatistă Nagorno-Karabakh. De asemenea, pe agenda discuţiilor a fost şi un schimb de experiență militară și planuri de desfăşurare a unor exerciții navale comune.
Şoigu, care a ajuns în Iran în aceeași zi, a descris Iranul drept „partenerul strategic al Rusiei în Orientul Mijlociu”.
La începutul acestei luni, șeful agenției de informații Mossad din Israel, David Barnea, a avertizat cu privire la sugestiile potrivit cărora Rusia ar putea oferi Iranului „arme avansate care vor pune în pericol pacea noastră și poate chiar existența noastră aici”.
Barnea a susținut că Teheranul a furnizat Moscovei drone kamikaze pe care să le folosească în conflictul cu Ucraina, sugerând că Rusia ar putea acum să îi întoarcă favoarea.
Moscova a negat în mod constant afirmațiile conform cărora ar fi apelat la arme iraniene, insistând că armata sa folosește UAV-uri produse intern.
Ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat, în noiembrie 2022, că Teheranul a livrat un „număr limitat” de drone către Rusia, dar cu câteva luni înainte ca Moscova să-și lanseze operațiunea militară în Ucraina.
Fluxul de știri
0