Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ucraina pusă la punct: președintele Poloniei a anulat întâlnirea cu Zelenski

© Sputnik / Evghenii PanasencoАнджей Дуда
Анджей Дуда - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2023
Abonare
Întâlnirea planificată la New York între președinții Poloniei și Ucrainei Andrzej Duda și Vladimir Zelensky a fost anulată din cauza modificărilor de program, a spus liderul polonez
BUCUREȘTI, 20 sep – Sputnik. La întâlnirea cu Zelensky, preşedintele Poloniei urma să discute despre situația exportului de cereale ucrainene. „Hai să vorbim despre cereale. Ucraina trebuie să ne înțeleagă poziția”, a spus Duda, menționând că Varșovia își protejează propria economie în același timp cu acordarea de asistență Kievului.
Polonia, Ungaria și Slovacia au interzis unilateral importul de cereale ucrainene, contrar deciziei Comisiei Europene de a nu prelungi embargoul, care era în vigoare din primăvară. Varșovia a explicat acest lucru prin protejarea fermierilor săi. Tranzitul produselor agricole ucrainene nu este interzis.
Ucraina a făcut apoi apel la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). În plus, Kievul a amenințat că va interzice importul anumitor categorii de mărfuri din Polonia și Ungaria dacă nu ridică restricțiile.
Dar reacţia Poloniei a fost fermă: Ucraina ar trebui să își amintească de faptul că primește ajutor din partea Poloniei, a declarat marți președintele polonez, pe fondul unei dispute tot mai acute între cele două țări în legătură cu importurile agricole.
Cele două țări au fost în dezacord cu privire la recenta prelungire de către Polonia a interdicției privind importurile de cereale ucrainene, despre care Varșovia spune că este necesară pentru a-și proteja fermierii.
„Ar fi bine ca Ucraina să își amintească de faptul că primește ajutor din partea noastră și să își amintească de faptul că suntem și noi o țară de tranzit către Ucraina”, a declarat președintele Andrzej Duda reporterilor de la New York, după un discurs în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite.
Fluxul de știri
0