România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România- de partea Ucrainei în procesul de la Haga

© AP Photo / Peter DejongCurtea Internațională de la Haga
Curtea Internațională de la Haga - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2023
Abonare
Deși nu a solicitat nimeni, statul român se bagă în conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina, de partea regimului de la Kiev. Statul român se implică în procesul intentat de Ucraina Federației Ruse la Curtea de la Haga.
BUCUREȘTI, 20 sep -Sputnik. România participă la pledoariile orale în faţa CIJ în cazul Ucraina contra Federaţia Rusă, transmite Ministerul Afacerilor Externe.
România participă miercuri, la Haga, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, în calitate de stat intervenient, la pledoariile orale în cazul iniţiat de Ucraina împotriva Federaţiei Ruse privind acuzaţii de genocid în temeiul Convenţiei privind prevenirea şi reprimarea crimei de genocid.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, din raţiuni de eficienţă şi de bună administrare a justiţiei, având în vedere poziţiile juridice extrem de apropiate în această speţă şi numărul foarte mare de intervenienţi, România, împreună cu Belgia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg şi Suedia, va prezenta o pledoarie comună.
Etapa procedurală curentă priveşte examinarea obiecţiilor preliminare formulate de Federaţia Rusă cu privire la competenţa Curţii în această speţă, arată MAE.
''Faza orală a procedurilor este organizată în continuarea etapei scrise, în contextul căreia România a transmis Curţii, la 3 iulie 2023, observaţii scrise, cu scopul de a sprijini determinarea competenţei Curţii de a soluţiona acest caz'', precizează sursa citată.
La audieri participă o delegaţie condusă de directorul general pentru afaceri juridice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, desemnat drept co-Agent al României în faţa CIJ în acest caz.
Fluxul de știri
0