Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova: Liderii din UE vor o nouă „Cortină de fier” în Europa

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaView of the Moscow Kremlin from the Bolshoy Moskvoretsky Bridge. (File)
View of the Moscow Kremlin from the Bolshoy Moskvoretsky Bridge. (File) - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2023
Abonare
Prin impunerea sancțiunilor asupra rușilor obișnuiți care călătoresc în UE, Bruxelles-ul vrea să înființeze o „Cortină de fier” pe continent, a spus Ministerul rus de Externe.
BUCUREŞTI, 20 sept – Sputnik. „Interzicerea zborurilor directe, înăsprirea politicilor privind vizele și acum "clarificarea" cu privire la sancțiuni sunt orientate în mod specific către afectarea rușilor obișnuiți prin a-i împiedica efectiv să intre în Uniunea Europeană”, a declarat ministerul într-un comunicat emis luni, citat de RT.
„Acum este absolut clar că actuala conducere a UE intenționează să coboare o "cortină de fier", limitând foarte mult capacitatea oamenilor de a comunica unii cu ceilalţi”, se mai arată în comunicat.
Ministerul a avertizat că statele membre ale UE nu vor fi capabile să se „ascundă în spatele Bruxelles-ului” și vor fi „trase la răspundere” pentru persecutarea cetăţenilor ruși. De asemenea, Moscova și-a îndemnat cetățenii să „ia în considerare toate riscurile” atunci când intenționează să viziteze țări „neprietenoase”.
Comisia Europeană a confirmat în această lună că confiscarea de mașini și de alte obiecte personale aduse de cetăţenii ruși este în conformitate cu sancțiunile introduse împotriva Moscovei în 2014 și care s-au extins în urma operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, lansată în februarie 2022. Restricțiile, care se aplică atât turiștilor, cât și persoanelor care se mută din Rusia, au scopul de a „slăbi semnificativ baza economică a Rusiei”, a menţionat blocul.
Mai multe țări din UE s-au angajat să aplice cu strictețe noile instrucţiuni privind sancțiunile. „Aceasta înseamnă că nicio mașină de pasageri înregistrată în Rusia nu va putea intra pe teritoriul polonez”, a declarat sâmbătă ministrul polonez de Interne, Mariusz Kaminski.
Moscova a criticat restricțiile ca fiind discriminatorii și „rasiste”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „pur și simplu nu există nicio justificare” pentru confiscarea proprietăţii cetățenilor obișnuiți.
Inventată de Winston Churchill, expresia „cortina de fier” a fost folosită pentru a descrie politicile Uniunii Sovietice și ale aliaților săi din Europa, care restricționau sever circulaţia cetățenilor lor în Occident.
Fluxul de știri
0