Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Datoria națională a SUA a atins un nivel record

© Pexels / Karolina GrabowskaАмериканские доллары
Американские доллары - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2023
Abonare
Datoria națională a SUA a atins un record de 33 de trilioane de dolari, potrivit unui raport zilnic care detaliază bilanțul ţării, publicat luni de Departamentul de Trezorerie.
BUCUREŞTI, 20 sept – Sputnik. Site-ul care monitorizează datoriile americane în timp real a stabilit nivelul real al datoriei la 33,04 trilioane de dolari, iar raportul datorie/PIB la 122,4%, potrivit RT.
Comentând datele, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a spus că sunt gestionabile costurile cu dobânzile la datoria actuală. Cu toate acestea, ea a îndemnat factorii de decizie să acționeze rapid.
„Președintele [Joe Biden] a propus o serie de măsuri care vor reduce deficitele de-a lungul timpului, în timp ce vom investi în economie, iar acest lucru trebuie să îl facem în viitor”, a spus ea pentru CNBC. Yellen nu a detaliat aceste măsuri.
Datoria SUA a crescut după ce Biden a aprobat, la începutul lunii iunie, un proiect de lege care a eliminat plafonul datoriei de 31,4 trilioane de dolari pentru următorii doi ani, permițând efectiv guvernului să continue împrumuturile fără limite până în 2024. Plafonul a fost suspendat în urma avertismentelor repetate din partea Trezoreriei că, dacă nu este făcut acest pas, țara nu își va îndeplini obligațiile.
Drept rezultat, datoria a crescut la 32 de trilioane de dolari la mai puțin de două săptămâni după aprobarea proiectului de lege și a crescut de atunci. Prin comparație, în urmă cu patru decenii, datoria națională a SUA se ridica la aproximativ 907 miliarde de dolari. Potrivit proiecțiilor Biroului de Buget al Congresului, în ritmul actual, datoria națională a SUA este pe cale ca aproape să se dubleze în următoarele trei decenii.
Maya MacGuineas, președintele Comitetului pentru un buget federal responsabil (CRFB), a spus că această creştere semnificativă este îngrijorătoare.
„Statele Unite au atins o nouă etapă de care nimeni nu va fi mândru: datoria noastră națională brută tocmai a depășit 33 de trilioane de dolari. În acelaşi timp, datoria deținută de public a depășit recent 26 de trilioane de dolari. Suntem uimiţi de aceste cifre uriașe, dar asta nu le face mai puțin periculoase”, a spus ea pentru FOX Business.
Fluxul de știri
0