Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NYT a stabilit în cadrul investigației că Konstantinovka a fost atacată de FAU

Vladimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 19.09.2023
Abonare
New York Times a găsit dovezi ale atacului cu rachetă ”Buk” a FAU asupra pieții din Konstantinovka, RPD.
CHIŞINĂU, 19 sept - Sputnik. Ziarul american New York Times a desfășurat propria investigație în privința tragediei de la Konstantinovka și a ajuns la concluzia că atacul asupra pieței, unde au murit 16 persoane, a fost întreprins de armata ucraineană.
„Dovezile colectate și analizate de New York Times, inclusiv fragmente de rachetă, imagini de pe satelit, relatări ale martorilor oculari și postări pe rețelele sociale, mărturisesc convingător despre faptul că lovitura catastrofală a fost cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană deviată de la traiectorie, care a fost lansată dintr-un sistem ”Buk”, este menționat în articol.
În septembrie, în piața din orașul Konstantinovka, aflat sub controlul armatei ucrainene, a avut loc un atac cu rachetă.16 persoane au fost ucise și 33 au fost rănite.
Publicația a tipărit rezultatele investigației sale în ziua sosirii în SUA a președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski.
Este menționat că autorităţile de la Kiev au încercat să împiedice imediat după atac accesul jurnaliştilor ziarului la fragmentele de rachetă şi la locul prăbuşirii, însă reporterii au reuşit totuşi să ajungă acolo, să intervieveze martorii şi să colecteze rămăşiţe ale proiectilului.
După cum scrie ziarul, înainte de atac, în imaginile de pe camerelor de supraveghere se vede că cel puțin patru pietoni și-au întors simultan capurile la sunetul produs de obuzul care se apropia – ei se uită în direcția teritoriului aflat sub controlul Kievului.
Cu câteva clipe înainte de explozie, se vede reflexia rachetei care zboară deasupra a două mașini parcate, ceea ce confirmând deplasarea ei dinspre nord-vest.
Aceeași direcție a fost confirmată de expertul în substanțe explozibile care a examinat craterul format și distrugerile.
Localnicii au comunicat pentru NYT că trupele ucrainene au lansat două rachete antiaeriene în direcția liniei frontului din orașul Drujkovka. Jurnaliştii ziarului care se aflau acolo au auzit sunetele lansărilor. Despre aceasta au scris de asemenea localnicii pe rețelele de socializare. Momentul lansărilor corespunde cu momentul în care racheta a lovit piața din Konstantinovka.
În afară de aceasta, un martor ocular a declarat pentru NYT că rachetele au fost lansate dintr-un loc de la periferia orașului, care este folosit în mod regulat de militari. Jurnaliştii publicaţiei au mers acolo şi au văzut semne ale prezenţei recente a trupelor.
Publicația ajunge la concluzia că dimensiunea găurilor și a fragmentelor găsite la locul impactului corespund ca formă și dimensiune rachetei 9M38, care este lansată de sistemul de apărare aeriană ”Buk”.
Făcând un rezumat al investigației sale, NYT subliniază că nu este clar de ce a căzut racheta în Konstantinovka. Posibil că a fost o defecțiune și ea s-a prăbușit înainte de a ajunge la țintă.La o distanță atât de scurtă - mai puțin de 16 kilometri - racheta, cel mai probabil, a consumat doar o mică parte din combustibil, resturile căruia au explodat la impact sau a luat foc .Astfel poate fi explicat incendiul puternic care s-a produs în piață.
Despre faptul că racheta care a explodat la Konstantinovka a fost lansată de trupele ucrainene a scris deja editorialistul ziarului Bild Julian Röpke, cunoscut pentru poziția sa antirusească. El a ajuns la această concluzie după ce a analizat imaginile cu atacul.
După cum a declarat pe 10 septembrie prim-adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Poleanski, Occidentul și regimul de la Kiev „încearcă să uite” de atacul cu rachetă asupra Konstantinovkăi, așa cum au „uitat” de atacul asupra Kramatorskului atunci când a devenit clar cine l-a întreprins.
Fluxul de știri
0