Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Începe perioada de înregistrare a candidaților la alegerile locale generale

© Sputnik / Mihai CarausComisia Electorală Centrală a Republcii Moldova
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 18.09.2023
Abonare
Comisia Electorală Centrală anunță despre începerea perioadei de depunere a documentelor pentru înregistrare candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie curent.
CHIȘINĂU. 18 sept - Sputnik. Potrivit anunțului CEC începe perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile locale generale din acest an.
Din 19 septembrie a.c. va începe cu înregistrarea candidaților pentru circumscripțiile de nivelul al doilea - primari ai mun. Chișinău și Bălți, consilieri în consiliile municipale Chișinău și Bălți și în cele raionale, informează comunicatul Comisiei Electorale Centrale.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, partidele politice și blocurile electorale vor prezenta consiliilor electorale de circumscripție un set de acte. Lista acestora poate fi găsită pe pagina oficială a comisiei.
Candidații independenți se vor prezenta personal la consiliul electoral de circumscripție și vor depune listele de subscripție împreună cu documentele necesare pentru înregistrare. pentru ei se aplică aceleași cerințe ca și partidelor politice, doar că adăugător se vor prezenta listele de subscripție cu numărul necesar de semnături ale susținătorilor.
La fel, începând cu data de 19 septembrie curent, doritorii de a participa în scrutinul electoral din acest an pot obține formularele listelor de subscripție de la consiliul electoral al circumscripției electorale în raza teritorială a căreia planifică să candideze.
Lista candidaților la funcția de consilier se întocmește în limba română și se prezintă consiliului electoral atât pe suport de hârtie, cât și în variantă electronică cu respectarea cotei de gen de minimum 40% pentru ambele sexe și conform formulei - minimum patru candidați de același gen la fiecare 10 locuri.
Graficul de recepționare a documentelor pentru înregistrarea candidaților a fost stabilit de fiecare consiliu electoral de circumscripție, iar informația dată poate fi găsită pe pagina web oficială a comisiei, la rubrica „Alegeri locale generale 2023”, compartimentul „Organele ierarhic inferioare”.
Fluxul de știri
0