Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Relațiile dintre Turcia și Occident se răcesc

© POOL / Accesați arhiva multimediaRecep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova, 1920, 17.09.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat sâmbătă Uniunea Europeană că încearcă să se ''îndepărteze'' de Turcia, în contextul în care negocierile de aderare între UE şi Ankara sunt într-un punct mort.
BUCUREȘTI, 17 sep -Sputnik. Perioada de îmbunătățire a relațiilor lui Erdogan cu Vestul, inițiată după realegerea sa ca președinte al Turciei, se pare că s-a încheiat. Președintele turc acuză UE de îndepărtare față de Turcia.
'Uniunea Europeană caută să se îndepărteze de Turcia. Noi vom efectua propria evaluare şi am putea de asemenea să ne îndreptăm spre altă direcţie'', a declarat şeful statului turc înainte de a pleca spre New York, unde va participa la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.
În urmă cu câteva zile, comisarul european pentru extindere Oliver Varhelyi i-a solicitat Turciei progrese în materie de democraţie.
'Negocierile de aderare sunt în prezent într-un punct mort. Pentru reluarea lor, există criterii foarte clare de care va trebui să se ţină cont, legate de democraţie şi statul de drept'', a avertizat Oliver Varhelyi într-o vizită făcută pe 6 septembrie la Ankara. Turcia şi-a depus candidatura la Comunitatea Economică Europeană în 1987 şi la Uniunea Europeană în 1999, dar negocierile începute în 2005 sunt blocate de mai mulţi ani.
Fluxul de știri
0