Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Sudul Global nu va susţine Kievul, așa cum cere Occidentul

© Sputnik / Evgenya NovozheninaKiev
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2023
Abonare
Oficialii occidentali au supraestimat disponibilitatea ţărilor neutre de a susţine politicile anti-Rusia în sprijinul Ucrainei, scrie Wall Street Journal.
BUCUREŞTI, 15 sept – Sputnik. „Este clar că, în general, Occidentul a fost surprins de reticența destul de răspândită în rândul multor țări din așa-numitul Sud Global ... de a fi de partea acestuia”, a declarat joi Jan Techau de la firma de consultanță Eurasia Group, pentru Wall Street Journal.
El s-a referit la „animozitatea față de SUA și Europa” manifestată în unele părți ale lumii și dorința unor puteri în creștere, precum Brazilia și Africa de Sud, dea-şi „afirma independența”, se arată în articol, citat de RT.
WSJ a detaliat succesele și eșecurile diplomației occidentale de a câştiga sprijinul din partea națiunilor neutre pentru ceea ce a numit „o soluționare a conflictului corectă pentru Ucraina”, înainte de întrunirea între liderii mondiali săptămâna viitoare la Adunarea Generală a ONU.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski și-a promovat internațional „planul de pace”, cu susținerea Occidentului. Acesta include redobândirea controlului de către Ucraina asupra tuturor fostelor teritorii, reparații de război din partea Rusiei și un tribunal pentru conducerea rusească. Moscova a respins planul lui Zelenski ca fiind rupt de realitate.
Ziarul a menționat că multe „țări emergente” s-au opus cerințelor de reparații și de înfiinţare a unui tribunal, în timp ce „disponibilitatea la nivel internațional de a condamna în mod public Rusia s-a diminuat”. În special, declarația finală a liderilor G20 după summitul din India de săptămâna trecută nu a condamnat Rusia și nici nu a numit conflictul ca fiind un război „împotriva Ucrainei”.
Ziarul a afirmat că ședința G20 a fost un „succes și pentru Occident”, deoarece președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping nu au participat la eveniment în persoană.
„În fapt, Rusia este mult mai izolată decât înainte”, a declarat un înalt oficial european pentru WSJ.
În cadrul viitoarei reuniuni a Adunării Generale a ONU, participanții non-occidentali probabil „vor muta atenţia globală asupra priorităților lor: inegalitatea globală și diminuarea datoriilor”, a prezis raportul.
Moscova a descris criza din Ucraina ca parte a unui război proxy occidental împotriva Rusiei. De asemenea, a acuzat SUA că a gestionat greșit situaţia din economia globală pentru a-şi urmări obiective egoiste, în timp ce a încercat să-și menţină dominanța și să se opună apariției unei lumi multipolare.
Fluxul de știri
0