Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liderul sindicatului auto din SUA anunță greva generală

© AP Photo / Julio CortezCapitoliu și drapele SUA
Capitoliu și drapele SUA - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2023
Abonare
Sindicatul UAW a intrat în grevă la fabricile General Motors, Ford și Stellantis
CHIȘINĂU, 15 sep - Sputnik. Marele sindicat american United Auto Workers (UAW) a anunțat vineri începerea unei greve în masă la fabricile producătorilor de automobile General Motors, Ford și Stellantis, amenințând Statele Unite cu pagube economice grave."
„Astăzi, pentru prima dată în istoria noastră, vom lovi trei membri ai celor Trei Mari deodată”, a declarat liderul sindical, Sean Fein, în timpul unui discurs difuzat pe canalul oficial de YouTube al sindicatului.
Membrii de sindicat cer de la companii creșteri semnificative ale salariilor, împreună cu pensii îmbunătățite, concedii de odihnă și alte măsuri.
Aproximativ 150 de mii de membri ai sindicatului lucrează la uzina celor trei mari producători de automobile, care a negociat recent în numele lor pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă. UAW a stabilit joi la miezul nopții, ora Coastei de Est, ca termen limită pentru a-și îndeplini cerințele, dar nu fusese anunțat niciun acord până în acea seară.
Greva a început la miezul nopții, ora locală, dar potrivit CNBC , pozițiile lor sunt încă prea îndepărtate.
După cum a avertizat liderul sindical, Sean Fein, cu o zi înainte, greva va avea loc „la un nivel fără precedent” în toate cele trei companii, dar nu va afecta toate întreprinderile în același timp. Potrivit acestuia, vorbim de un număr limitat de locații, dar în timp, în funcție de progresul în dialogul cu liderii companiilor din industria auto, acesta poate crește.
La rândul său, CEO-ul Ford, Jim Farley, a precizat joi seară că îngrijorarea sa nu a primit nicio contrapropunere din partea sindicatului în ultimele două săptămâni. Farley și-a exprimat, de asemenea, încrederea că, dacă negocierile dintre părți eșuează, situația amenință să se transforme în „una dintre cele mai mari lovituri” din istoria Americii.
Cu câteva ore înainte de expirarea termenului stabilit de uniune, după cum a raportat serviciul de presă al Casei Albe, însuși președintele american Joe Biden a telefonat părților în dispută . Administrația nu a oferit detalii despre discuțiile care au avut loc, indicând doar că șeful statului se aștepta să primească informații despre stadiul negocierilor în ajunul unei greve care amenință țara.
Fluxul de știri
0