Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rezultatele întâlnirii dintre premier și secretarul general adjunct NATO: ce au discutat

© Sputnik / Rodion ProcaПресс-конференция молдавского премьера Дорина Речана и замгенсека НАТО Мирчи Джоанэ
Пресс-конференция молдавского премьера Дорина Речана и замгенсека НАТО Мирчи Джоанэ - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2023
Abonare
Premierul Republicii Moldova s-a întâlnit cu secretarul general adjunct al NATO aflat la Chișinău în vizită de lucru.
CHIȘINĂU, 14 septembrie – Sputnik. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, s-a aflat într-o vizită de lucru în Moldova. El a avut întrevederi cu președintele parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, și cu șeful guvernului, Dorin Recan.
În urma conversației dintre reprezentantul Alianței Nord-Atlantice și Prim-ministrul Republicii Moldova, a avut loc conferința de presă comună a acestora.

Recan: „Scopul nostru este să construim o armată conform standardelor NATO”

Premierul Republicii Moldova a salutat declarația adoptată la summitul NATO de la Vilnius. Documentul, în special, a clarificat premierul, menţionează un parteneriat cu Republica Moldova.
"Scopul nostru este să construim o armată conform standardelor NATO. Să avem mai multe exerciții, datorită cărora ar exista această compatibilitate cu NATO și țările membre NATO. Modernizarea sectorului de securitate este o prioritate pentru noi", a menționat premierul moldovean.

Inițiativa NATO pentru noi tehnologii și inovare

Șeful Guvernului Republicii Moldova a spus că în cadrul unei întâlniri cu secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice s-a discutat despre o nouă inițiativă a NATO privind noile tehnologii și inovații.
"Aici Republica Moldova are ceva de împărtășit, vom participa la aceste programe. Moldova intenționează să intensifice programele de parteneriat cu NATO și cu țările membre NATO", a spus Recean.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a salutat ideea. Potrivit acestuia, NATO este pregătită să folosească capacitățile inginerești ale Moldovei.
El a precizat că „Moldova are talent în inginerie și un potențial deosebit în inovare, pe care suntem pregătiți și intenționăm să-l folosim împreună”.
„Conduc inovarea la NATO și cred că putem face multe în această direcție”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

Nu există riscuri pentru Moldova

Jurnaliştii i-au cerut secretarului general adjunct al NATO să comenteze cât de vulnerabilă este Republica Moldova în acest moment în raport cu provocările actuale din punct de vedere al securităţii.
„Vreau să confirm încă o dată aici, la Chișinău, că nu vedem un risc militar din partea Federației Ruse față de Republica Moldova”, a spus Geoană.

Invitație pentru Recean

Secretarul general adjunct al NATO l-a invitat pe Prim-ministrul Republicii Moldova să viziteze sediul Alianței Nord-Atlantice.
"I-am adresat domnului premier Recan o invitație de a ne vizita la NATO (la sediu - ND) pentru a ne întâlni cu Alianța Nord-Atlantică. Sper că acest lucru se va concretiza în perioada ulterioară", a spus Geoană.
Conform Constituției Republicii Moldova, republica are un statut neutru, dar din 1994 țara cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. În capitala Moldovei există un centru de informare al alianței. În decembrie 2017, la Chișinău s-a deschis un birou de legătură NATO.
Fluxul de știri
0