Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Regiune din Rusia a redus ratele ipotecare ale profesorilor la 0,7%

© Sputnik / Нина Зотина / Accesați arhiva multimediaКредит.
Кредит. - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2023
Abonare
Profesorii din Orientul Îndepărtat al Rusiei vor putea primi un împrumut la o rată minimă în cadrul unui programul ipotecar susținut de guvern.
BUCUREŞTI, 14 sept – Sputnik. Profesorii din Orientul Îndepărtat al Rusiei vor putea primi un împrumut la o rată minimă în cadrul unui programul ipotecar susținut de guvern, a anunțat luni, în cadrul Forumului Economic de Est (EEF), Sviatoslav Ostrovski, membru al consiliului de administrație al VTB, potrivit RT.
Inițiativa privind creditele ipotecare va începe pe 15 septembrie, iar facilitatea va fi disponibilă pentru angajații instituțiilor de învățământ municipal și de stat. Se va aplica în cazul locuințelor în clădiri de apartamente și în clădiri semi-detașate.
Programul acoperă în principal piața primară, dar se va aplica și pe piața secundară în zone rurale, în orașe cu o singură industrie și regiunea autonomă Chukotka, precum și în regiunea Magadan.
„În condiții economice schimbătoare, sarcina băncilor nu este doar să furnizeze programe guvernamentale preferențiale, ci și să le consolideze cu propriile proiecte și inițiative”, a declarat Ostrovski, menționând că proiectul va face parte din campania „Anul profesorului și mentorului în Rusia”.
Bancherul a menționat că rata ipotecară de bază, în conformitate cu planul susținut de stat în Orientul Îndepărtat, este în prezent de 2%.
„Ne așteptăm ca reducerea să constituie un stimulent și o oportunitate suplimentare pentru mulți profesori și lucrători din domeniul educației pentru a-și îmbunătăți condițiile de viață. Acest proiect este o continuare a cooperării fructuoase dintre VTB şi instituțiile de învățământ din Rusia”, a spus Ostrovski.
De asemenea, el a menţionat că plata în avans trebuie să fie de cel puțin 15%, suma maximă a împrumutului poate ajunge la 6 milioane de ruble (63.000 de dolari), iar termenul este de până la 20 de ani.
De la lansarea programului ipotecar preferențial din Orientul Îndepărtat, în 2019, VTB a acordat peste 10.000 de împrumuturi în regiune, în valoare de peste 470 de milioane de dolari, din care împrumuturi de peste 77 de milioane de dolari au fost acordate în ianuarie-august 2023.
Având ca scop susţinerea creşterii populației în Orientul Îndepărtat, inițiativa de stat fusese proiectată să dureze până în 2024. Totuşi, anul trecut, președintele Vladimir Putin a decis prelungirea programului până în 2030.
Fluxul de știri
0