Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Europa, asaltată de migranţi

© AFP 2024 / FETHI BELAIDАфриканские мигранты, остановленные тунисскими властями, на их пути в Италию на самодельной лодке через Средиземное море
Африканские мигранты, остановленные тунисскими властями, на их пути в Италию на самодельной лодке через Средиземное море - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2023
Abonare
Situaţie gravă şi disperată în Insula Lampedusa unde peste 6.000 de migranţi au venit în 24 de ore, iar un bebeluş s-a înecat
Bruxelles, 14 sep – Sputnik. Autorităţile de pe insula italiană Lampedusa din Marea Mediterană au declarat miercuri seara stare de urgenţă, după ce au fost copleşite de numărul mare de imigranţi - peste 6.000 în decurs de 24 de ore - care au sosit la bordul a 120 de ambarcaţiuni, iar în timpul acestor operaţiuni un bebeluş a murit înecat după ce o barcă s-a răsturnat.
Starea de urgenţă a fost declarată în condiţiile în care capacitatea taberei de primire şi înregistrare a migranţilor nu depăşeşte 400 de locuri.
Miercuri seara, purtătoarea de cuvânt a Crucii Roşii italiene, Francesca Basile, a declarat că "aproximativ 6.000 de persoane" au sosit "cu 120 de ambarcaţiuni diferite" în Lampedusa în decurs 24 de ore.
Corriere della Sera a relatat însă că aproape 7.000 de migranţi au debarcat într-o singură zi, în timp ce RTBF a avansat numărul de 6.800.
Imagini filmate marţi au arătat cozi de ambarcaţiuni şubrede, pline de migranţi, toate aşteptând să acosteze în portul Lampedusa.
Adrian Năstase și Claudiu Manda - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2023
România
Năstase cere controale anti-drog în şcoli
Ca dovadă a gravităţii situaţiei, primarul insulei, Filippo Mannino, a decretat miercuri seara starea de urgenţă.
Ministrul italian de externe Antonio Tajani a dat asigurări că Roma "va face tot ce este necesar pentru a-i ajuta pe locuitorii din Lampedusa şi pe migranţii care continuă să sosească pe insulă".
Obiectivul acum este de a-i transfera treptat pe cei sosiţi în alte oraşe italiene, pentru a reduce supraaglomerarea locului.
Poliţia italiană a fost nevoită să intervină de mai multe ori pentru a stăpâni sutele de migranţi care cereau să părăsească cheiul. S-au iscat, de asemenea, încăierări şi în timpul distribuirii meselor de către lucrătorii umanitari.
Acest aflux masiv de migranţi a făcut deja o victimă: un copil în vârstă de cinci luni a murit în noaptea de marţi spre miercuri după ce a căzut în apă. Ambarcaţiunea în care călătorea copilul s-a răsturnat cu puţin timp înainte de a fi interceptată de paza de coastă italiană. Toţi ceilalţi pasageri au fost salvaţi, inclusiv mama bebeluşului, o adolescentă din Guineea. Migranţii plecaseră din oraşul tunisian Sfax, o cunoscută rampă de lansare pentru călătoriile pe mare spre Europa.
"Suntem cu toţii obosiţi şi epuizaţi atât fizic, cât şi psihologic, situaţia devine imposibil de gestionat şi nesustenabilă", a declarat miercuri primarul Filippo Mannino.
În primele şase luni ale anului, peste 2.000 de persoane, dintre care 289 de copii, au murit încercând să traverseze Mediterana. În total, 118.500 de migranţi au ajuns în Italia cu ambarcaţiuni de la începutul anului, potrivit datelor Ministerului italian de Interne, aproape dublu faţă de cele 64.529 de persoane înregistrate în aceeaşi perioadă în 2022.
Pe tendinţele actuale, sosirile sunt aproape de vârful înregistrat în 2016, când aproximativ 181.500 de migranţi pe mare au ajuns în Italia. În perioada ianuarie-august a acelui an, s-au înregistrat aproximativ 115.000 de debarcări, faţă de 114.526 în aceeaşi perioadă din 2023.
Lampedusa, cel mai sudic punct al Italiei şi un prim port de escală pentru persoanele care traversează dinspre Africa de Nord, a fost mult timp un punct fierbinte în criza migraţiei din Europa.
Fluxul de știri
0