Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

AIE: cererea globală de petrol în 2023 va atinge 101,8 milioane de barili pe zi

© AFP 2024 / MLADEN ANTONOVAzerbaidjan. extragere de petrol
Azerbaidjan. extragere de petrol - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2023
Abonare
Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a declarat miercuri că se așteaptă ca cererea globală de petrol să ajungă la 101,8 milioane de barili pe zi.
BUCUREŞTI, 13 sept – Sputnik. Prognoza rămâne aceeași ca în raportul anterior.
„Cererea mondială de petrol rămâne să crească cu 2,2 mb/zi în 2023, până la 101,8 mb/zi, fiind condusă de consumul de către China, care a revenit la niveluri ridicate, de [cererea de] combustibil pentru avioane și [de] materii prime petrochimice”, se arată în raportul AIE, citat de Sputnik Internaţional.
„În total, se estimează că producția mondială de petrol din acest an se va extinde cu 1,5 mb/zi, până la un record de 101,6 mb/zi, SUA, Iranul – în ciuda sancțiunilor internaționale – și Brazilia plasându-se în top trei surse de creștere din lume”, mai arată IEA în raportul său.
Rusia a redus producția de petrol în august, rămânând la nivelul de 9,48 milioane de barili pe zi ca în iulie, a arătat miercuri un nou raport al IEA.
„Producția de țiței în Rusia a fost în general constantă în august, la aproape 9,5 mb/zi”, se arată în raport, datele precizând că producția a fost de 9,48 milioane de barili pe zi atât în iulie, cât și în august.
AIE a mai menţionat că Rusia și-a redus exporturile de petrol în august cu 150.000 de barili pe zi, până la 7,2 milioane de barili pe zi, dar a avut parte de cel mai mare venit din octombrie 2022.
„Veniturile din exporturile de petrol rusesc au crescut cu 1,8 miliarde de dolari în august, ajungând până la cel mai ridicat nivel din octombrie 2022. În timp ce volumele totale de export au scăzut cu 150 kb/zi la nivel lunar, prețul mediu ponderat al țițeiului rusesc a crescut cu 9,30 dolari/baril (+14,4%)”, se mai arată în raport.
Fluxul de știri
0